Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt

Fritera mera – med fullkorn

11 mar , 2019, 23.08 mittismeten

 

Fritera är kul. Och det behöver inte vara fullkomligt onyttigt. Speciellt inte om det slinker in lite fibrer i frityrsmeten.

I en del recept står ägg som ingrediens för en frityrdeg, men frågar du mig behöver du bara mjöl, kryddor och öl. Kryddorna och ölen anpassar jag till det som ska friteras, men mjölet är alltid fullkornsvetemjöl. Sist använde jag till exempel Corona (eftersom jag friterade sikfiléer till fisktacos) och kryddade med koriander, spiskummin, cayennepeppar, salt och citronskal.

INGREDIENSER

Till 1,75 dl mjöl använder jag en flaska öl (0,33 l). Men det här beror också på mjölet du använder, så vispa i ölen lite i taget tills du har en jämn smet som du kan doppa det du ska fritera i. Men först: Torka det som ska friteras. Om degen inte fastnar har du för lös smet. Överloppssmeten ska droppa (inte rinna som vatten) från exempelvis fiskbiten.

Sedan är det viktigt med rätt temperatur på oljan. Den ska vara mellan 160 och 175 grader. Har du inte en termometer som tål så hög värme kan du släppa ner en brödbit som test. Oljan är redo att friteras i när den direkt börjar bubbla runt brödbiten efter att du släppt ner den. När du sänker ner matbiten med frityrsmet ska den först sjunka, sedan stiga till ytan och bubbla. Använd neutral olja, så som ryps eller solros, med hög värmetålighet.

REDSKAP

Var noga med att ha ett lock nära för att vara på säkra sidan ifall det mot förmodan börjar brinna. Kom ihåg: häll ALDRIG vatten på brinnande olja. Förutom ett lock behöver du också en tång eller hålslev som tål hög värme. De hjälper dig att sänka risken för stänk och låter även extra olja rinna bort innan du för över matbitarna på hushållspapper, där all extra olja får sugas upp.

EFTER FRITERING

När du friterat färdigt låter du oljan svalna och silar den. Förvara den i en flaska eller burk och återanvänd. Du kan återanvända den så länge den inte luktar dåligt. Olja som du inte längre vill använda sorteras som farligt avfall om du har större mängder. En mindre mängd kan slängas i brännbart, och små små mängder kan slängas i bioavfall.

KNAPRIGT, MATIGT OCH SMAKLIGT – här är tips på en kombo för en utsökt taco-middag:

Tortillas (recept här)
Friterad sik
Sik-ceviche
Citronmajonnäs
Mango- och avokadosallad med chili
Gurka- och fänkålssallad
Chili-ketchup

2 kommentarer

  1. Mållan skriver:

    Angående förbrukad matolja, sådan som kommer från kök o matlagning. I många kommuner (kanske alla?) kan man samla oljan i plastflaska eller tetra med kork och lägga i energisoporna (roskispåsen alltså) Inte så farligt avfall, alltså.

    • mittismeten skriver:

      Tack för kommentaren! Större mängder har jag fått lära mig att ska sorteras som farligt avfall, men det kanske kommer ifrån när jag arbetat i professionella kök och handskas med litervis av olja. Uppdaterade texten om att mindre mängder kan slängas i ”vanliga” roskisen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *