Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt,Sommar

Inhemsk havre blir till kebab

25 jul , 2019, 21.50 mittismeten

 

Den formbara vegefärsen har äntrat våra butiker, men har du tänkt på att den smuliga varianten även kan göras formbar i din matberedare? Lika gott – lite billigare.

Principen är som när du tillagar vilka biffar som helst i en matberedare. Det är bara att mixa vald protein med lite fett, vätska och massor av kryddor. Vilka kryddor och vilken form du väljer avgör sedan namnet på vad du serverar. Jag gjorde vegansk färskebab av inhemsk havre, och serverade dem vid sidan av tsatsiki, stekt gurka och en trädgårdssallad med massa färska örter.

HAVREFÄRSKEBAB, 2 portioner

  • 3 dl havrefärs
  • 1 näve färsk persilja/koriander
  • 2 msk tahini
  • 2 msk olivolja + extra till stekning
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk rökt paprikapulver (het)
  • ½ gul lök
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk gurkmeja
  • ½ msk rivet citronskal
  • 1 msk citronsaft
  • Vatten
  • 1 gurka i större kilar

  • Vatten

GÖR SÅHÄR:

  1. Börja med att förbereda valda tillbehör (till exempel tsatsik.
  2. Kör alla ingredienser till kebaben i en matberedare. Tillsätt vatten tills du får en formbar smet. 
  3. Smaka av med salt och peppar. 
  4. Forma till 8 avlånga kebabbullar.  
  5. Stek bullarna tills gyllene i olivolja. Dra stekpannan från plattan och låt vila medan du förbereder sallad.
  6. Just innan servering: Lägg stekpannan tillbaka på plattan och stek snabbt kebaben tillsammans med gurkakilarna på hög värme. Salta gurkan lätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *