Mat och intryck från en skrivande kock

I glaset,i Norge,I skålen,Salt,Sött

Huskurer för magen

2 feb , 2017, 14.47 mittismeten

 

Är det bara jag, eller har den här vintern varit extra sjuk? Håller nu på att återhämta mig från andra viruset för säsongen, och kan säga att jag aldrig mera vill återuppleva en vinter likt denna. Peppar, peppar, ta i trä!

Innan julen slog influensan till. Typ A. Och för några dagar sedan var det dags för maginfluensa. Kan inte minnas senast jag haft huvudet i wc-stolen, men nu har jag klara minnesbilder. Några som gärna skulle kunna försvinna så fort som möjligt. Eftersom jag bor ensam och har diabetes blev det också en natt under observation i sjukhussängen.

Enligt källor hemifrån är det många nu som ligger däckade bredvid wc-stolen. Som tur är går de värsta symptomen över efter ett dygn, men matlusten och magen tar lite längre tid på sig att återställas. Här är några recept som hjälp på vägen till det normala. Har även listat några ingredienser, och vad de gör med magen.

  VÄTSKEERSÄTTNINGSTE

Den största faran med magsjuka är salt- och vätskebrist. Därför kan det vara bra med vätskeersättning, vilken man enkelt kan göra hemma och på samma gång få den att smaka gott. Till barn är det dock bra att ge den från apoteket, eftersom fel salthalt kan göra mera skada än hjälpa dem.

 • 1 liter vatten
 • 2 msk socker (jag använde kokossocker)
 • 1/2 tsk salt
 • Två påsar av ditt favorit-te
 • Några tunna skivor ingefära
 • Låt alla ingredienser småkoka i tio minuter, och avnjut med ett rostat bröd. Du behöver givetvis inte dricka allt på samma gång, utan kan värma upp under dagen (eller dricka kallt).

   RÖDBETSSOPPPA (2 portioner på ca 30 minuter)

  Googlar man recept för magsjuka kommer ofta morotssoppa upp som resultat. Men jag hade rödbetor hemma så det fick bli det istället. Rotsak som rotsak. De innehåller allt nyttiga kostfibrer, som hjälper magen att fungera. Brukar i vanliga fall inte använda buljong, utan istället herbamare. Men hittade i skåpet en ekologisk tärning, vilken var utan tillsatsämnen så den fick duga.

 • 300 g råa rödbetor
 • 20 g pepparrot
 • 15 g ingefära
 • 1/2 gul lök
 • 1/2 ekologisk tärning hönsbuljong
 • 1/2 l vatten
 • Några kvistar rosmarin
 • Salt
 • Skala pepparroten och ingefäran, och skär dem i mindre bitar. Låt rödbetorna småkoka tillsammans med pepparrot, ingefära, lök och buljong tills mjuka. Låt locket vara av halva tiden, och sedan på. Mixa till en jämn soppa med rosmarin, och smaka av med salt. Jag ringlade sedan över lite balsamico och färsk persilja.

   EN SMOOTHIE FÖR MAGEN 2 portioner

  Den landar mjukt i magen, och har roliga färger som kanske till och med lockar barnen att dricka sig mätta.

  Lager ett:

 • 1 banan
 • 1/2 grönt äpple
 • 2 kiwi
 • 1 1/2 dl kokosmjölk
 • (1 tsk spirulina)
 • Lager två:

 • 1 dl frusna hallon
 • 1 dl kokosmjölk
 • Mixa de båda lagren var för sig. Ifall du vill kan du mixa i några isbitar i det gröna lagret för att få en kallare smoothie. Det vill säga om du inte har frukterna och kokosmjölken i kylen innan. Varva lagren i ett högt glas och drick.

  HUSKURERNAS INGREDIENSER

   INGEFÄRA:

  Lindrar illamående, minskar gasbildning och förbättrar matsmältningen.

   PEPPARROT:

  Även kallad ”naturens penicillin”, eftersom dess höga innehåll av C-vitamin och bakteriedödande växtämnen. Är främst känd för sin kraft mot förkylningssymptomer, men hjälper även matsmältningen. Den ska även kunna öka aptiten. Undvik ifall du har magsår, hyperaciditet gastrit eller hypotyreos.

   BANAN:

  Lugnar magen, och i värsta fall är den lätt att kasta upp. Innehåller även kalium som är bra när det varit svårt att äta. Dock inte omogna bananer eftersom de innehåller resistent stärkelse som är svår att bryta ned.

   KIWI:

  Hör till de frukter som inte innehåller så mycket fruktos, men har ändå massa goda fibrer som är bra för magen.

   ROTFRUKTER:

  Innehåller kostfibrer som håller din mage igång.

   ROSTAT BRÖD:

  Ett lättsmält alternativ när hungern slår till. Rostningen ska även ha en lugnande effekt i magen, så rosta snäppet längre än vanligt.

   ÄPPELCIDERVINÄGER:

  Stabiliserar Ph-värdet i magen. Väl värt den mindre attraktiva smaken om man ska tro olika studier.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *