Mat och intryck från en skrivande kock

I burken,i Norge

Marockanska citroner

4 jan , 2017, 22.34 mittismeten

 

För några inlägg sedan skrev jag om fermentering, och fascinationen har bara fortsatt. I kväll var det dags för vad jag tror kommer bli favoriten – marockanska citroner. Det kommer ännu att ta tre till fyra veckor innan det säkert går att fastställa, men är ganska säker på att de kommer ta första priset.

MAROCKANSKA CITRONER
Potentiella rätter för dessa gula underverk är många. Använd dem som fyllning i en hel grillad kyckling, hacka dem ner i en sallad eller släng i en gryta. De ger både sälta och syra, och du kan även smaksätta dem med olika kryddor i burken när de fermenterat färdigt. De delar burkens utrymme speciellt bra med några kvistar rosmarin. Tror att jag ska försöka trycka ner några stjärnanis.

Använd ett verktyg av trä för att pressa ner citronerna. Var också noga med rena burkar, så att inga bakterier börjar gro.

Det enda du behöver är havssalt, ekologiska citroner och en glasburk. Räkna med 4,5 msk salt till ett kilo citroner.

Gör så här: Tvätta citronerna och trimma bort den hårda änden av citronerna, utan att skära i fruktköttet! Vänd på dem och skär så att du får fyra klyftor, men skär inte enda ner utan låt dem sitta fast i varandra. Strö salt på insidan av citronerna och börja trycka ner dem i glasburken. Varva med salt och fortsätt tills burken är helt fylld, och alla citronerna ligger under saften som pressats ut. Låt fermenteras i tre till fyra veckor i rumstemperatur, och förvara sedan i kylen i flera månader. När fermenteringen är avklarad kan du slänga i valfria kryddor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *