Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,I skålen,På tallriken,Salt

Förberedelser inför dopparedagen

22 Dec , 2016, 22.25 mittismeten

 

Efter några om och men, en obeskrivlig huvudvärk orsakad av julfest och försenade flyg så har jag äntligen landat i Finland. I dag hade huvudet återhämtat sig och förklädet åkte på direkt från morgonen. Tänkt här och nu dela med mig av vad som hann förberedas inför julmiddagen. Det finns en väldigt röd tråd…

RÖDBETSSALLAD
Saften som lämnar från kokningen av betorna kommer få sätta sina spår i de två kommande recepten. Så se till att inte hälla bort den!

 • 750 G råa rödbetor
 • Stjärnanis
 • Lagerblad
 • 1 DL rödbetsmajonäs (se nedan
 • 1 burk bredbar getost
 • 2 stjälkar rosmarin
 • Salt
 • Rödvinsvinäger
 • Koka rödbetorna, med skal och allt, i lättsaltat vattnet med några stjärnanis och lagerblad tills al dente. Det här tar cirka 45 minuter beroende på storlek. Låt svalna innan du skär dem i bitar. Du väljer ifall du skalar eller inte. Rör ihop majonäsen och osten till en jämn smet, och smaka av med salt och en skvätt rödvinsvinäger. Finhacka rosmarin och vänd ner i blandningen med betorna.

  RÖDBETSMAJONNÄS

 • 2 äggulor
 • 2 msk dijonsenap
 • 3-3 1/2 DL rapsolja (jag brukar använda en blandning av kallpressade och klar)
 • Rödbetsjuice från receptet ovan
 • Salt
 • Lägg äggulor med dijonsenap i vispskålen. Vispa sakta men säkert ner oljan med hjälp av en elvisp. I början är det extra viktigt att oljan åker ner i en tunn stråle. När du har en tjock majonnäs, tillsätt så mycket rödbetsjuice att du får en fin konsistens. Vispa i mer olja ifall du önskar en tjockare konsistens. Smaka av med salt.

  RÖDVINSSÅS MED GLÖGG
  Tappade räkningen på exakt hur många DL rödvinsglögg jag använde, men räkna med lite mindre än en DL per person. Gör såhär…

  Reducera glöggen tillsammans med lök, timjan och lagerblad tills den börjar tjockna. Tillsätt lika stor del rödbetsjuice (även från receptet ovan) och låt reducera ytterligare tills den tjocknat något. Sila och smaka av med salt och finmalen peppar, och avsluta med en klick smör. Smöret är valfritt, speciellt eftersom den röda glöggen och rödbetsjuicen sköter den fina färgen och smaken utan hjälp från djurriket.

  CONFITERAD FÄNKÅL OCH LÖK

 • 2 fänkål
 • 4 små gula lökar
 • Skal från en ekologisk blodgrape
 • 2 DL olivolja
 • 1 DL rapsolja
 • 2 DL vatten
 • 2 msk Curry Madras blandning (gurkmeja, koriander, chili, senap, spiskummin, fenugreek osv)
 • Dela fänkålen och löken i klyftor, och placera i en ugnsform. Hyvla skalet från blodgrapen och lägg i formen. Ifall du inte har ekologisk så tvätta med ättika för att få bort giftet. Ringla över oljan och strö över salt. Blanda vattnet med curryn och häll i formen. Vätskan ska så gott som täcka. Lägg i ugnen på 175 grader i cirka 45 minuter tills fänkålen är mjuk. Spara oljan till att rosta julbordets rotfrukter, och till salladsdressing.

  LÖKCHUTNEY MED GLÖGG

 • 3 rödlökar
 • 2 msk balsamvinäger
 • 1/2 DL rödvinsglögg
 • Salt
 • Fräs löken mjuk i olja (fast med oljan från receptet ovan). Allting ska användas blink blink! Tillsätt vinäger och glögg, och låt koka tills löken absorberat vätskan. Låt svalna och förvara i en fin glasburk. Perfekt till ostbrickan!

  Mycket annat kommer även att ta plats på vårt julbord. Där kommer att finnas en senapsgriljerad skinka, bredvid en helgriljerad kålrot (vegealternativ), grönkålsstuvning, vintersallad och ugnsrostad pumpa.
  Kvällen avslutas med ostar och smågodis. Hjälten på ostbrickan kommer vara en brietårta med nötter och lökchutney. Till förrätt blir det gubbröra, hembakta knäckebröd och sillar.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *