Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,På tallriken,Salt

Falafel och hummus i en pajform

14 Dec , 2016, 19.06 mittismeten

 

En paj bland alla andra, men ack så god! Kikärtsmjöl är annars ett bra alternativ till glutenfria pajskal.

FALAFELPAJ 4 portioner
IMG_3281

 • 2,5 dl kikärtsmjöl
 • 0,3 dl matolja
 • 0,5 dl kallt vatten
 • Salt
 • Spiskummin
 • Koriander
 • Kardemumma (valfritt)
 • Knip ihop mjölet med oljan till en smulig massa. Tillsätt vatten och så mycket kryddor du önskar. Kavla ut degen och placera i en pajform. Öka mängden ingredienser beroende på hur tjock du vill ha pajskalet, och även enligt hur stor formen är. Nagga och baka i ugnen på 175 grader tills den blivit knaprig och fått färg, ungefär 7 minuter. Men håll koll, eftersom alla ugnar beter sig annorlunda!

 • 1 burk förkokta kikärter
 • Saft och skal av 1 citron
 • 2 msk sesamolja
 • 1 msk rapsolja
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk tahini
 • 1 gul chili
 • 2 ägg
 • Salt, koriander, spiskummin
 • Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med kryddor. Häll i pajskalet och toppa med gurka och tomat. Eventuellt även lite fetaost, men smula den då över efter 10 minuter i ugnen. Sammanlagt ska pajen bakas runt 25 minuter på 175 grader. Stäng ugnen, öppna luckan och låt pajen vila där 10 minuter. Medan kan du förbereda en sallad att ha vid sidan om. Den här pajen är inte fast som andra pajer, utan har en krämig ”hummusaktig” konsistens. men trots att den kanske är lite svårare att portionera är den väl värt det! Tycker du den är för stark går det bra att neutralisera med lite yoghurt vid sidan om.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *