Ärligt talat är jag inte säker på om jag glömt att nämna den stora nyheten för i höst: Jag skriver en kokbok tillsammans med Anna Sörensson som äger restaurangen Mat!
Vi har hållit på sedan i somras och är nu i slutskedet av textredigeringen. Efter det ska den översättas, eftersom den kommer ges ut på både svenska och finska.
För de som inte är bekanta med restaurangen kan jag berätta att den löns att besöka om du befinner dig i Helsingfors. Det som Anna och hennes anställda gör är otroligt gott och servicen är alltid spot on. Det bästa med maten är spännande smak- och råvarokombinationer. Lovar att jag inte skriver det här för att sälja fler kokböcker!
Så håll utkik – i april är det releaseparty och snart kommer Förlagets vårkatalog med mera info om boken. Här kommer ett smakprov med ett recept från Mat:
GÄDDBULLAR
4 portioner
600 g gäddfärs
120 g morot
2 ägg
1 ½ dl grädde
1 citron, skal och saft
1 kruka dill
1 msk dijonsenap
1 nypa cayennepeppar
1 nypa nejlika
1 nypa vitpeppar
1 liten gul lök
4 msk brödsmulor eller mjöl
salt
Anna tipsar att servera bullarna med brynt kaprissmör. På den här tallriken finns även saffransmajonäs. NAM!
Skala och hacka löken. Skala och riv morötterna fint.
Fräs löken tillsammans med nejlika, cayenne, vitpeppar och lite salt. Ställ åt sidan.
Blanda gäddfärs, grädde och ägg i en bunke.
Tillsätt brödsmulor och morötter.
Blanda till en formbar smet. Tillsätt brödsmulor om smeten är för lös och tillsätt grädde om den är för torr.
Blanda ner lök, dijonsenap, dill, citronsaft och – skal.
Smaka av med salt.
Forma åtta fiskbullar.
Bryn bullarna i smör eller olja, fortsätt tillreda i ugn på 180 grader i ca 10 minuter.
Jättegoda! 🙂
Tack för tipset!
De är mina favoriter från Mat, ett annat tips är att håll utkik efter kokboken i april! ;D