Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt,Tillbehör

Rostad pumpa med varmt yoghurtskum

12 Nov , 2018, 22.45 mittismeten

 

Det här är det godaste jag lagat – och ätit – den här hösten. Kan inte lova att samma kommer gälla dina smaklökar, men åtminstone är den en snygg rätt att bjuda på som förrätt eller vid sidan av huvudrätten.

ROSTAD PUMPA MED SALVIA OCH ROSÉPEPPAR

  • Pumpa (alla delar)
  • Finhackad salvia (den jag använda var halvt torkad eftersom jag håller på att ta tillvara alla örter som står radade vid fönstret
  • Rosépeppar
  • Salt
  • Olivolja
  • Observera att mängden beror på hur mycket pumpa du har. Det borde inte vara några konstigheter så lita på dina smaklökar och färdigheter.
    Värm ugnen till 220 grader. Separera pumpans kött och frön från den hårda delen – som du delar i lika delar. Krossa rosépepparn och blanda med salt, salvia och olivolja till en marinad. Fördela marinaden på pumpan och lägg på en plåt.
    Salta och ringla olivolja över köttet och fröna och lägg även de på plåten. På plåten ska också vitlöken till såsen.
    Rosta cirka 25 minuter. Håll koll på fröna så de inte bränns!
    Fröna kan användas som tillbehör och köttet kan du spara att mixa ner i exempelvis en tomatsås. Eller havregräddsås – nam!

    Varmt yoghurtskum med rostad vitlök

  • Valfri naturell yoghurt (jag använde soja)
  • Rostade vitlöksklyftor
  • Salt
  • Räkna med cirka 1/2 dl yoghurt per portion och 1 vitlöksklyfta per dl yoghurt. Ta ut vitlöken från ugnen när den fått färg. Det här tar cirka 20 minuter och kommer ge en sötare och rostad smak till såsen. Sjud yoghurt i en liten kastrull och dra från värmen. Mixa med en stavmixer tillsammans med en lite salt och vitlöken tills du får ett skum. Vinkla kastrullen medan du mixa så går det här bättre.
    Servera ljummen tillsammans med den varma pumpan.

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *