Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt,Tillbehör

Snabbkaffe i brunsås

4 Nov , 2018, 18.55 mittismeten

 

I kväll blev det söndagsrost hemma i Replot innan tåget åkte iväg till Helsingfors. Tänker inte skriva om hur jag lindade köttet med fiskartråd eller rostade pumpa under köttbiten. Istället blir det såstips.

Okej kan snabbt berätta om hur en nötstek blir bättre om du först lindar det, bryner, saltar och peppar. Tråden får vara utav vad som helst så länge det inte brinner upp i ugnen. Ta sen till vara på alla goda smaker som lämnar i pannan genom att hälla lite vatten dit när köttet är brynt, och använd det som sky i ugnspannan. Ös det över köttet med jämna mellanrum tills köttet har önskad temperatur. Under köttet är det gott att lägga rotfrukter, pumpa, örter och lök. Bara skär i större bitar och stek råa i ugnen på 175 grader medan köttet saftar till sig ovanpå.

Men nu till såstipset…

När köttet är fem grader från färdigt; slå in det i folie och låt vila tills såsen är färdig. Häll överloppsskyn tillbaka i stekpannan och fortsätt rosta grönsakerna tills gyllene. Höj temperaturen till 250 grader, gärna med grillen på om du har en sådan i ugnen.

Reducera skyn i några minuter. Tillsätt soya, havregrädde, peppar och en till två teskedar snabbkaffe. Det här ger såsen en fin brun färg och det där lilla extra. Jag använde den här gången ett ”fint” snabbkaffe med romsmak. Har aldrig provat att lägga snabbkaffe av billigaste sorten i såser så det kan jag inte uttala mig om, men antar att god kvalitet också i det här fallet är a och o.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *