Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt

Mexikanska fetabollar

23 jun , 2019, 12.46 mittismeten

 

Har ett spännande projekt på gång som betyder att mina timmar i köket är fler än vanligt. Vad för projekt det är vill jag ännu hålla hemligt, men här kommer första receptet som kommit till tack vare det.

För det första vill jag beklaga till de som inte bor i Helsingfors, och därför inte har tillgång till de mexikanska ingredienserna jag köper från Dos Tecolotes.

I det här receptet syftar jag till majsmjölet, som inte är vilket majsmjöl som helst, utan ett speciellt ett som doftar lime. För egentligen är det inte majsmjöl, utan vad man kallar Masa Harina. Och det är tortilladeg som torkats och malts till ett mjöl, så att man enkelt kan göra perfekta tortillabröd hemma.

>> Och jag vet att jag skrivit om Masa Harina förut, men det tål att upprepas eftersom det typ förändrat mitt liv. Om du åker och shoppar till Dos Tecolotes borde du också köpa med dig en flaska Valentina, som är den mest populära salsan i mexikanska hem. Den är sjukt beroendeframkallande! <<

Här kommer receptet!

MEXIKANSKA FETABOLLAR MED MASA HARINA

230 g ekologiska kidneybönor
1 dl frysta och tinade majskorn
1/2 ekologisk lime (skal & saft)
1/2 dl Masa Harina
1 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver (med styrka)
1 tsk mald koriander
Salt & peppar
1/2 paket ekologisk feta (ca 75 g)
Olivolja

Mosa kidneybönorna och majskorn med en gaffel (majsen ska lämna i större bitar). Blanda i lime, Masa Harina och kryddor. Smaka av med salt och peppar. Skär fetan i 10 stycken kuber (ca 1,5 cm stora). Forma degen till 10 platta klumpar som du sedan omger fetan med och rullar till bollar.
Bryn bollarna i stekpanna med olivolja, och stek i ugnen i ca 7 minuter på 175 grader varmluft. ELLER: rulla bollarna i Masa Harina och fritera i rapsolja.

Servera till exempel med stekta tomater, Pica de Gallo, guacamole (eller en yoghurtsås) och mexikanskt ris. Eller inrullade i tortillabröd med sallad och såser.

COMIDA SABROSA!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *