Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt,Sommar,Tillbehör

Leons guacamole med passionsfrukt

2 jun , 2019, 20.34 mittismeten

 

Jag skulle inte ha kunnat få bättre systrar. Och de skulle inte ha kunnat få bättre barn. Att vara moster måste vara något av det bästa som finns. Speciellt när syskonbarnen levererar recept!

Leon fyller sex år i sommar och kokar redan ihop egna matkreationer. Och då talar jag inte om vispgrädde med jordgubbar! Leon har varit gourmand sedan han kunde tugga, och i dag hittar han på saker som jag aldrig skulle komma att tänka på. Visst hjälper det att han har en pappa som är kock, men hans idéer är hans egna.

På min syster Idas – eller för det mesta på hennes mans – instagram kommer varje vecka ett foto av Leon (och hans lillebror Luca) när de hjälper till hemma i köket. De har låtit dem experimentera med mat från dagen de typ kunnat stå, och både Leon och Luca älskar det. Och när jag är hemma i Replot är de andra syskonbarnen (speciellt Mila) snabba med att fråga om jag behöver hjälp i köket.

Pappa Steffi har vassa knivar så han visar först hur Luca och Leon ska göra. Måste dock skryta lite mera om Leons madskills och säga att han nog redan vet hur man hanterar köksknivarna (men förstås under uppsyn).

Den här bilden talar för sig själv! <3

Och den här! Leon: the chef N’ baker <3

Så med andra ord: låt barnen kocka! Skit samma om det blir stökigt. Mat är till för att lekas med och barnen får känna sig både kreativa och hjälpsamma. Sedan blir du nästan rörd till tårar över att se hur stolta de blir när du äter och berömmer deras mat eller bakverk.

Nu till recptet som visar hur sjukt bra Leon är i köket – och vilken guldgruva barn kan vara om man släpper dem fria i köket. Här har han kommit på att man kan krossa kärnorna i passionsfrukt (hans favoritfrukt) med hjälp av en mortel och blanda ner i quacamole. Så otroligt innovativt att jag försiktigt hoppas att han i framtiden öppnar den coolaste restaurangen där hans familjemedlemmar är VIP.

LEONS GUACAMOLE MED PASSIONSFRUKT

3 mogna och ekologiska avokadon
1 lime (saften)
1/2 kruka färsk koriander
1 passionsfrukt
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR:
Mosa avokado tillsammans med limesaft. Hacka koriander fint och rör ner. Krossa passionsfruktens frön tillsammans med köttet i en mortel och rör ner. Smaka av med salt och peppar. Leon rekommenderar att man serverar den till grillmat!

Den här gången gick morteln tyvärr sönder. Men vad gör det när en sexåring kommer på ett så här suveränt recept?

2 kommentarer

  1. Faster Cessi skriver:

    Älsklingar! Ni, alla tre! 💚

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *