Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt,Tillbehör

Krämig havrerisotto som gör din dag både lätt och god

1 jul , 2019, 22.29 mittismeten

 

Den här är så otroligt god! Och den kom (som många andra av mina recept) till genom vad de i Australian Masterchef kallar för ”Mystery box challenge”. Givetvis utan alla kameror och mästerkockar som dömer resultatet – men i praktiken går det ut på samma sak hemma i eget kök: du lagar av vad du har i skåpet.

Det här är ett recept som jag kommer spara i mappen med favoriter. I sommar kommer jag servera den vid sidan av säsongens grillmat och grönsaker, men i höst kan jag redan nu smaka hur bra den kommer passa till kantareller eller ett långkok.

Receptet är för två personer, men mängden är räknad så att den endast ska fungera som tillbehör. Det här eftersom det i mitt kylskåp endast fanns en halv burk med ricotta. Så om du tänker laga den som hjälten på tallriken – tänk större och kanske addera någon protein. Du kan till exempel steka svamp tillsammans med löken och vitlöken.

HAVRERISOTTO
2 dl havrekross
3 dl vatten
1 tsk gurkmeja
½ gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 dl ekologisk ricotta
1 handfull hackad persilja
Salt & Svartpeppar

Hacka lök och vitlök, och fräs i olivolja på medelvärme. Tillsätt havrekross tillsammans med kryddor och stek tills den börjar få färg.
Tillsätt vattnet lite i taget under omrörning. Havren ska mjukna, men inte mista allt sitt tuggmotstånd.
Dra stekpannan från plattan och vänd ner ricotta och persilja.
Smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *