Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,i Finland,Snacks,Sommar,Sött

Veganska morotskaksbollar med te

6 jun , 2019, 09.29 mittismeten

 

Så gott som raw, men hundra procent veganska kokosbollar med smak av morotskaka.

Speciellt nu när det är hett ute är det skönt att kunna undvika ugnen. Plus att man sparar energi. Så när sötsuget kickade in igår började jag gräva i skafferiet, och mixade ihop de här bollarna:

MOROTSKAKSBOLLAR MED SVART TE
1 påse svart te
7 soltorkade dadlar
2 dl vatten
75 g frysta morötter
1 dl valnötter
1 dl kokosflingor
(plus extra för rullning)
1/2 dl kokosmjöl
1 tsk kardemumma
1 tsk ceylonkanel
2 tsk vaniljpulver
(alternativt: halvera en vaniljstång och låt den koka med dadlarna)
1 tsk gurkmeja
2 nypor salt
1/2 tsk mald ingefära
1-2 msk matolja
(jag tycker om smaken av rostad sesamolja men det går även bra med rypsolja eller någon annan neutral)

GÖR SÅHÄR:

Tina morötterna och krama ur överflödet av vätska. Koka upp vattnet med tepåsen, och dra ner på värmen. Låt dadlarna sjuda tillsammans med tevattnet tills mjuka, 5-10 minuter.

Sila dadlarna, men spara vattnet. Mixa alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare. Tillsätt tevatten tills önskad konsistens. Om det behövs kan du även tillsätta lite mera olja.

Rulla till bollar i kokosflingor och förvara i kylen. För mera festliga varianter: doppa i smält vitchoklad och strö på kokosflingor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *