Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,i Finland,I skålen,Sommar,Sött,Tillbehör

En krämig chiadessert med crunch

9 aug , 2019, 13.19 mittismeten

 

Det här är en dessert som inspirerats av min favorit från svunna tider. Nämligen bärkvarg. Det ursprungliga receptet har fyra ingredienser: grädde, kvarg, vaniljsocker och bär. Men det här receptet innehåller lite mera av allt.

Och lite mera av allt betyder även lite längre tillagningstid. Dock inte så mycket mera ansträngning. Bara se till att du börjar dagen innan den ska serveras så är allt lugnt. Bär väljer du givetvis enligt säsong. Så förra helgen när vi ännu hade några jordgubbar i landet åkte de ner i skålen, men skulle jag göra desserten den här veckan skulle det bli blåbär.

Nu till receptet, men OBS! Det här receptet är för ett kalas med ett pack på ca 15 personer.

BÄRKVARG MED CHIAPUDDING och digestivecrunch

  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 4 msk chiafrön
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 msk vaniljsocker (eller valfritt socker + vaniljpulver)
  • 250 – 400 g kvarg (beroende på önskad syra)
  • Bär
  • 10 digestivekex fullkorn
  • 100 g smör
  • 1 dl havreflingor
  • 1 msk kanel
  • 1/2 msk kardemumma
  • (Salt)

Blanda kokosmjölk med chiafrön. Låt stå i kylskåp under natten.

Vispa grädden relativt hård tillsammans med sockret. Vänd ner chiapudding, kvarg och bär. Ställ i kylen medan du förbereder dessertens crunch.

Bryn smöret tills det börjar dofta nötigt. Häll smöret i en bägare för att kylas ner, och bryn sedan (i samma panna) havreflingorna tillsammans med kanel och kardemumma. Kör digestivekex i en matberedare (eller i en stor mortel eller mixer) och tillsätt smöret och havreflingorna.

Servera tillsammans med bärkvargen och njut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *