Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,I skålen,Salt,Tillbehör

Aioli à la aquafaba

18 aug , 2019, 13.36 mittismeten

 

Jag måste erkänna att ”riktig” aioli är bättre. Men den här veganska varianten är inte långt ifrån sanningen.

Aquafaba är kikärtsvatten som kan ersätta äggvita. Den ger en viss smak, men inte så mycket att den inte går att dölja med andra smaker. Det är ett så pass bra substitut till äggvitan att den till och med går att vispa till maränger. Men den här gången fick aquafaban agera substitut till gulan, och forma min aioli (som sedan serverades till en vegansk tortillamåltid). Kikärterna rostade jag krispiga som tillbehör. No waste!

AQUAFABAAIOLI

  • 0,6 dl aquafaba
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 stor skvätt citronjuice
  • 1/2 msk finrivet citronskal
  • 1-2 finrivna vitlöksklyftor
  • 1 tsk dijon
  • 1/2 msk farinsocker (eller honung)
  • 1 stor nypa salt
  • 2,2 dl rapsolja
  • (Vitpeppar)

Vispa ihop alla ingredienser förutom oljan. Vispa därefter ner oljan i en tunn stråle med elvisp (eller med en stavmixer). Smaka av med mera salt och vitpeppar om du vill. Done!

Konsistensen av den här aiolin är lite lösare än vad jag vanligtvis brukar föredra, men och andra sidan passar den här bättre att ringla över olika rätter. Men helt rinnig är den inte!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *