Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,Sött

Årets pepparkakor

5 Dec , 2016, 20.12 mittismeten

 

De är goda, spröda och vänliga mot blodsockret. Julen 2016 är helt klart en god en, på många vis!

PEPPARKAKOR

  • 1,5 dl fibersirap gold
  • 200 g margarin baserat på rapsolja (läs på innehållsförteckningen för att undvika palmolja och massa tillsatsämnen)
  • 2 tsk nejlika
  • 1 tsk ingefära
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk pomeransskal
  • 2 ägg
  • 2 dl sukrin gold
  • 3 dl mandlar med skal
  • Ca 4 dl fullkornsmjöl
  • 2 tsk soda
  • Låt kryddor, margarin, sirap och kryddor sjuda upp. jag som gillar kryddiga pepparkakor använder mera än i receptet. Mixa mandlarna till mjöl och blanda i fullkornsmjöl, tills du sammanlagt har sju deciliter. Blanda i soda. Förflytta margarinsmeten från kastrullen till en skål och sila ner mjölblandningen. Det är viktigt att du silar eftersom mandelmjölet är lite fett och skapar klumpar. Det kan även hända att de finns kvar små bitar av mandlar, vilket kommer göra det svårt att kavla ut en tunn deg.
    Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner med resten av ingredienserna. Tillsätt mera mjöl ifall du tycker degen är för lös. Men jag håller gärna pepparkakssmeten lite degig eftersom man sedan vid utbakningen tillsätter mera mjöl.
    Täck över och låt vila över natten i kylskåpet. Baka de uttryckta pepparkakorna på 175 grader i ca fem minuter.

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *