Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,Sött

Sött julgodis utan socker

4 Dec , 2016, 23.31 mittismeten

 

Inget socker och inga animaliska fetter. Du skulle inte känna skillnaden – jag lovar!

Gjorde lite research, vandrade omkring i butiker och fann att det finns ingredienser där ute som inte kompromissar med smak eller tuggmotstånd. Det är obeskrivligt underbart att äntligen kunna frossa i julgodis, som faktist smakar julgodis och utan att blodsockret skenar iväg!

Räddarna i nöden heter sukrin och fibersirap. De här innehåller matsmältningsresistenta kolhydrater, vilket betyder att de inte kommer höja blodsockret nämnvärt. Av båda sorterna finns en ljusare och en mörkare variant. Till julbak tycker jag Sukrin gold och Fibersirap gold ger mera önskvärda resultat, eftersom de har en mera nötig smak. Likt mörk sirap och farinsocker.

I det första receptet kommer sötman både från fibersirapen och sötman av kokos. Inte kokossocker dock, eftersom det bara är socker utvunnet från en kokos istället för en beta. Det finns alltså sötma i ingredienser utan socker, men vill man ha en karamell, som tar en tillbaka till barndomsminnena, måste sockersubstituten fram! Det här demonstreras i recept nummer två. I morgon laddar jag även upp ett pepparkaksrecept, med samma filosofi.

JORDNÖT- OCH KOKOSKNAPPAR, ca 14 portioner
Ett recept från Made by Mary. Originalet hittar ni här, men jag har inte ändrat mycket. Jag bytte ut lönnsirap mot fibersirap, dessutom lade jag till ett lager av choklad och lade vaniljen i kokoslagret (istället för med jordnötssmöret). Hon har annars många bra recept, och skriver många vettiga saker.

Undre lager:

 • 1 dl slät rumstempererad jordnötssmör (gärna utan socker och andra tillsatser)
 • 4 msk smält flytande kokosolja
 • 1 nypa salt
 • 1 rågad msk fibersirap (clear/gold)
 • Rör samman alla ingredienser och smaka av. Häll i små formar, eller klä en cupcakesplåt med cupcakesformar. Låt stelna i frysen medan du gör de andra lagren.

  Mellanlager:

 • 50 g mörk choklad
 • 1 tsk kokosolja
 • Smält chokladen med kokosolja över medelvärme. Låt svalna en stund och häll över jordnötsbottnarna. Ställ tillbaka i frysen.

  Övre lager:

 • 1 dl av den vita massan från en konservburk kokosmjölk (låt stå ett dygn i rumstemperatur utan att skakas)
 • 1 rågad msk fibersirap (clear/gold)
 • 2 tsk kokosolja
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1/2 dl kokosflingor
 • Blanda alla ingredienser och fördela i formarna. Låt stelna i frysen och ta dem ur formarna. Ringla över smält choklad och toppa med lite fingersalt. Eller så gör du som Made by Mary och toppar med salta nötter. Man kan ju inte få för många av dem! Sedan går det att variera på otaliga vis, med julkryddor eller vad som råkar falla en i smaken. Förvara i frysen eller kylskåpet.

  KOKOSKOLA MED SMAK AV JUL
  De här godingarna kommer jag sluka snabbt. Kan inte beskriva hur underbart det var att äta vad som smakade smörig och söt kola, utan att behöva oroa sig för högt blodsocker. Ibland finns de där… sekunder då jag minns tillbaka till tiden då jag ännu inte hade diabetes!

  IMG_3250

 • 50 g vegetabilisk fettblandning (jag använde en av shea, kokos och ryps. Det finns bra sorter utan palmolja och onödiga tillsatsämnen!)
 • 1 dl av den vita massan från en konservburk kokosmjölk.
 • 1,25 dl sukrin gold
 • 1/2 dl fibersirap gold
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1/2 tsk mald nejlika
 • 1/2 tsk mald ingefära
 • 1/2 dl kokosflingor
 • Lägg alla ingredienser, förutom kokosflingorna, i en tjockbottnad och vid kastrull. Låt koka på medelvärme i cirka 20 minuter, och rör emellanåt med en träslev. Rör ner kokosflingorna. För en mjuk kola ska massan nå en temperatur på 125 grader. Men du kan även göra kulprovet. Det vill säga droppa ner en liten del av smeten i ett glas kallt vatten. Den är färdig när du kan rulla den till en liten kula. När kolan är färdig kan du fördela den i valfria formar (silikon passar bäst eftersom du då bara kan trycka ut den. Eller så heller du den i en större form, och sedan skär i mindre bitar när den stelnat i kylskåpet.

  Kola går att variera så långt din fantasi sträcker. Hacka ner nötter, riv i lite apelsinskal, rör ner lite mörk choklad, blanda i lite lakritspulver. Och så vidare, och så vidare.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *