Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,På tallriken,Salt,Sött

Surdegsplättar

1 Dec , 2016, 21.52 mittismeten

 

Ursäkta att receptet dröjde, men jag skyller på influensan. Efter sex dagar med feber är det nu dags att börja fylla energidepån, vilket de här plättarna verkligen gör. De är fyllda med probiotika, är sjukt goda och har mycket fibrer. De är med andra ord väl värda väntan…

SURDEGSPLÄTTAR, 1 mättande portion

 • 0,75 dl fullkornsmjöl
 • 1 dl surmjölk
 • 1 ägg
 • en nypa salt
 • Favoritkryddor (ex kanel och kardemumma)
 • Blanda mjöl och surmjölk. Låt vila i rumstemperatur 12–24 timmar. Tillsätt kryddor och ägg, och stek i matolja. Du behöver inte öka med ett ägg för varje portion, exempelvis om du gör 3 portioner går det säkert bra med 2 ägg. Kokosolja kommer alltid enligt mig vara oslagbar, eftersom den ger en viss sötma och klarar hög värme, men raps– eller solrosolja går lika bra. Olivolja går även bra om du vill servera plättarna som en salt rätt. De är mer av den sega sorten plättar men det har är bara ett plus enligt mig.

  Servera hur du vill beroende på vilken roll plättarna ska spela. Är de frukost kan det vara gott med stekta äpplen och yoghurt. Är de en efterrätt kanske du byter ut yoghurt mot grädde. Eller varför inte ha dem till en tapastallrik!? Tänk att rulla en bit ost, en stor smaskig oliv eller kanske en bit serranoskinka in i en liten plätt. Rebellisk perfektion.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *