Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,Bröd,i Finland,På tallriken,Salt,Tillbehör

Gör egna tortillabröd med majsmjöl från Mexiko

18 feb , 2019, 00.28 mittismeten

 

Mexikansk matlagning har blivit mycket roligare och godare sen Helsingfors fick sin första mexikanska matbutik – Dos Tecolotes. Jag säger samma sak som alla andra som var i butiken samtidigt som mig: ÄNTLIGEN!

Jag har länge gjort mina egna tortillabröd. Mest för att det är kul men också för att jag är ganska spontan i mina middagsval – och då är det enklare att ha mjöl hemma. Speciellt om man bor ensam är det onödigt att öppna ett paket med smaklösa och massproducerade tortillabröd.

Men! Hittills har jag alltid gjort bröden med fullkornsmjöl som oftast finns i min hylla. Har också använt majsmjöl, men efter några försök gav jag upp idéen om att lyckas med ett autentiskt tortillabröd. Lite visste jag att matbutikerna har fel sorters majsmjöl för att nå sådan smak och konsistens.

Det rätta mjölet heter Masa Harina. Du har kanske alltid vetat om att ett sådant mjöl finns att köpa, men det här fick jag veta först för en månad sedan. Man kunde tro att skillnaden inte är stor, men tro mig det är den! Förutom att bröden blir mycket godare (och faller inte sönder) så blir de också lättare att baka ut.

Så nästa gång du tänker laga mexikanskt, köp Masa Harina eller bröd som är tillagade med det mjölet. Hittills har jag inte kunnat hitta det i vanliga matbutiker men som tur är finns det i Dos Tecolotes. En googlesökning visade att det även borde finnas på Ruohonjuuri.

Och om det är något du undrar över är det bara att fråga Lorena eller Janne Wickman, aka de två ugglorna (dos tecolotes).

Äkta tortillabröd består av tre ingredienser: Masa Harina, salt och vatten.
Gör så här för fyra portioner:

Blanda 2 dl Masa Harina med 1/2 tsk salt. Blanda sedan i 1 dl ljummet vatten. Fortsätt tillsätta lite vatten i taget tills du har en deg som lossnar från bakbunkens kanter och kan knådas till en fast boll. Täck med plast och låt vila minst en halvtimme i kylen.

Dela degen och forma till bollar lika stora som golfbollar. Kavla eller tryck ut med en tortillapress till ungefär 12 cm stora rundlar i diameter. Du kan även trycka ut dem med en kastrull eller en skål med platt botten. Oavsett hur du gör är ett bra tips att använda en återförslutningsbar plastpåse, som du klipper sönder så att degen kan ligga mellan plasten när den plattas.

Stek bröden i torr panna. Vänd på brödet redan efter tio sekunder i pannan och därefter cirka en minut per sida. Eller tills det börjar få färg. Värm aldrig tortillabröd i ugn eller mikro, alltid i stekpanna! Degen kan vila i kylen flera dagar om du inte vill steka alla på samma gång eller laga en större sats som väntar på dig när du blir sugen på nystekta tortillabröd.

Jag var lat och använde ingen plast så de blev inte så jämna. Men lika goda var de ändå! Om du vill ha knapriga tacoskal gör så här: Häng dem på ett ugnsgaller och stek dem i ugn på 175 grader tills knapriga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *