Mat och intryck från en skrivande kock

Okategoriserade

Panerade kycklingbiffar med blodapelsin

25 mar , 2019, 17.24 mittismeten

 

Efter en vecka som husvakt i Österbotten var det i går dags att välkomna hem mamma och pappa från deras resa till Åre. Utgick ifrån att de mest ätit korv med bröd – eller andra snälla favoriträtter från Sverige – och bjöd därför på knapriga och heta kycklingbiffar med inte så konventionella smakkombinationer.

Resultatet blev kycklingburgare med smaker från alla väderstreck förutom det nordliga:

SOYAPANERADE KYCKLINGBIFFAR MED BLODAPELSIN, 3 portioner
400 G ekologisk kycklingfärs
1 ägg
1 1/2 MSK fisksås
2 TSK vitpeppar
1 TSK salt
2 TSK gurkmeja
(skal av 1 liten ekologisk citron)
1 röd chilifrukt (välj enligt önskad hetta)
3 vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
3 CM skalad ingefära
Matolja
2 DL soya-flingor
1 stor ekologisk blodapelsin

Vispa ägget lätt och rör ner i färsen. Krydda med fisksås, vitpeppar, salt och gurkmeja. Alternativt även med citronskal.

Strimla chili, vitlök, lök och ingefära tunt, och fräs i en msk matolja. Låt svalna och blanda ner i färsen. Låt vila i kylskåpet minst en halvtimme så den blir enklare att forma.

Värm ugnen till 200 grader. Forma färssmeten till sex bollar och platta ut till 2 cm tjocka biffar. Vänd dem i soya-flingor och stek på båda sidorna tills gyllene. Lägg i en ugnsfast form.

Skär bort skalet från blodapelsinen och skär sex runda skivor. Stek dem i lite salt och placera på biffarna. Grädda i ugn i fem till sju minuter.

Servera som biffar till hamburgare, pitabröd eller till vad du än önskar. I går serverades de med en feta- och kvargröra, het tomatsalsa, gurka, rödlök, persilja och sallad inuti väldigt goda bönbröd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *