Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt,Snacks,Starkt,Tillbehör

Sjukt goda seitanstrimlor

3 mar , 2019, 18.04 mittismeten

 

Hade lite vetegluten kvar efter julens seitanskinka och fick i går lust att experimentera. Planen vara att få till blodsockervänlig pasta, men på tallriken blev det istället ickeveganska-seitanstrimlor.

Enligt andra recept på seitanstrimlor är det här inte det traditionella sättat att tillaga dem. Mest för att mina strimlor innehåller ägg, men eftersom jag menade göra pasta skiljer sig också tillagningssättet. Bland annat slipper du på mitt sätt marinera, och sparar därför tid.

Här är receptet på pastan som blev till utsökta seitanstrimlor:

INGREDIENSER, 2 portioner
1 dl vetegluten
1 äggula
1 msk olivolja
1,5 msk ljummet vatten
1/2 tsk salt

GÖR SÅHÄR
Lägg mjölet i en hög på bakbordet. Gör en grop och lägg dit äggula, vatten, salt och olja. Vispa försiktigt med en gaffel och börja arbeta in mjölet lite i taget. När all vätska har absorberats av mjölet är det dags att börja knåda. Knåda med våta händer om din deg behöver mera vätska och knåda i åtminstone fem minuter tills du har en fast klump. Täck med plast och låt vila i kylen i minst 30 minuter.

Var försiktig i början så inte vätskan rinner över kanterna.

Knåda ännu en liten stund och kavla ut tills 1 cm tjock. Skär i strimlor. Koka strimlorna i saltat vatten i 5 minuter. Häll bort vattnet och stek strimlorna i olja tillsammans med kryddor och salt. Jag krydda den här gången med rökt paprika, örtsalt och gurkmeja.

Gott som snacks med en het mexikansk ketchup eller som middagens protein.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *