Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,I glaset,Matindustrin,Matpolitik,Medveten konsument

Magasinet som står upp för bönderna är ute och jag firar med en juldrink

9 Dec , 2018, 18.25 mittismeten

 

I veckan lanserade SLC magasinet som jag och Kasper Dalkarl arbetat på sedan sommaren. Hellre bonde än jordbrukare är ett magasin som består av 14 reportage från gårdar runt om i Svenskfinland, och det var med glädje och en gnutta sorg som vi släppte taget om det.

I pressmeddelandet, som skickades ut inför lanseringen, sade jag att det är dags för alla som styr och bor i Finland att betala tillbaka till våra bönder. De är våra främsta försörjare och de förtjänar all ära, men även kompensation för alla år av tungt och meningsfullt arbete.

Svenska lantbruksproducenters centralförbund (SLC) arbetar för att uppmärksamma bönderna och de såg potentialen bakom Kaspers examensarbete som är grunden för vårt magasin. Jag kommer vara evigt tacksam över att Kasper frågade mig om jag ville bli magasinets skribent, för resultatet blev inte bara snyggt men det kommer också med en betydelsefull underton.

Så här sa SLC:s ordförande Mats Nylund om magasinet:

Vi vill påminna konsumenterna om att bakom varje måltid finns alltid en bonde och en betydande arbetsinsats för ren, trygg och hållbar mat. Förutom att matproduktionen är beroende av väder och vind, har även beslutsfattarnas och konsumenterna beslut en stor inverkan, och livsmedelsmarknaden måste fungerar så att producenterna får en rättvis ersättning

Men nu tänker jag låta magasinet tala för sig själv…

Foto: Kasper Dalkarl.


Foto: Kasper Dalkarl.


Foto: Kasper Dalkarl.


Foto: Kasper Dalkarl.

Du kan läsa mera på magasinets hemsida – och där kan du även köpa hem den fullständiga pappersversionen.

Sen kan du som jag fira bönderna med en glöggtini, som givetvis är blandad med finsk äppelmust.

GLÖGGTINI
Ett glas

0,75 dl äppelmust
1 nypa malen kanel
1 nypa malen ingefära
2 cl Noilly Prat
2 cl god gin

Låt äppelmusten sjuda upp med kryddorna. Dra kastrullen från plattan och häll ner alkoholen. Lägg tillbaka kastrullen på plattan några sekunder, men var noga med att drycken inte börjar koka. Du vill ha en ljummen glögg – inte en kokande! Servera med en kanelstång, vars ena ände du bränner över ett ljus för starkare doft.

Tips! När du har tid löns det att förbereda en större mängd must för kommande glöggstunder. Låt då äppelmust sjuda i en halvtimme tillsammans med hela kardemummakapslar, kanelstänger, stjärnanis och färsk ingefära. Låt musten svalna i kastrullen tillsammans med kryddorna och förvara därefter i kylen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *