Det är dags för att börja förbereda julbordets små och stora tillbehör. Jag började i kväll med en burk svamp och saffran. I morgon blir det senap.
De här svamparna tänker jag para ihop med julens vegetariska rätter. Om några finns kvar efter julafton åker de ner i en risotto, eller på en varm smörgås med julens ostar. Nam!
I burken lade jag även en halv matsked grovriven pepparrot för hetta, plus några blad thaibasilika för att experimentera. Kunde tänka mig att exempelvis stjärnanis bra kunde åka ner i burken. Oavsett vilka specialeffekter du väljer så tänk på att de inte får vinna över saffranssmaken – även om det inte är en lätt uppgift.
200 g valfri svamp (inte champion)
1/2 g saffranspistiller
1/2 tsk salt
1 dl olivolja
1/2 tsk citronsaft
+ eventuella smaktillägg
Mortla saffranspistillerna med saltet. Stek svamparna på medelvärme tills de inte längre släpper någon vätska. Ringla över en skvätt olivolja och vänd ner saffranssaltet. Smaka av med mera salt om så önskas. Låt svalna, lägg i en ren glasburk och fyll på med olivolja och citronsaft.