Mat och intryck från en skrivande kock

I burken,i Finland,Morgonmål,Salt,Sött

Havregryn som övernattar

3 aug , 2018, 12.34 mittismeten

 

Igen ligger jag lite efter med att dela ”trendiga måltider”. Det är som med många andra trender. Endera gör man det före alla andra, eller så väntar man på att de blivit passé. Det viktiga är att aldrig svepas med strömmen.

Så nu var det alltså dags för havregryn som övernattar i kylen. Eller overnight oats som de brukar kallas. Principen är att man istället för att koka grynen, låter dem bli mjuka över natten i kylskåpet. Helst ska de ligga och dra sig i vegetabiliska mjölker om man ska vara modern, men ”vanlig” funkar också.

Eftersom mamma och jag är stora yoghurtfantaster så valde jag att pröva på en sådan variant. Vet inte om det här redan är någonting alla håller på med, så väljer att inte googla och låtsas att jag var först. Den här gröten är perfekt varma morgnar eftersom 1) den är kall, 2) du behöver inte stå framför en varm spis och 3) den är rik på både natrium och kalium – vilka är viktiga mineraler i hettan. Valde att kalla den…

Kylskåpsgröt med yoghurt, 1 portion

  • 1 dl havregryn
  • 1 dl valfri mjölk
  • 1 dl valfri yoghurt
  • Salt
  • Valfria kryddor

  • Blanda havregryn, mjölk och yoghurt i en glasburk. Smaka av med salt och valfria kryddor. Jag tycker om när gröten är rätt salt, och lägger ca 1/2 tsk i en portion, och kryddar med kanel och kardemumma. Men det är som sagt en smaksak! Skruva på locket och låt stå i jylskåp över natten. Servera med bär och vad annat du kan komma på. Jordnötssmör brukar åka på min om helgerna.

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *