Mat och intryck från en skrivande kock

I burken,i Finland,Sött,Tillbehör

Den godaste och råaste kolan

11 aug , 2018, 16.16 mittismeten

 

Nu är både trädgårdsbuskar och skogar fulla av goda bär. Och en dag blev jag så trött på att bara plocka och frysa in, så en del fick bli till sega remmar. Och då, av misstag, kom jag på världens godaste kola…

En av remmarna bestämde jag skulle vara av hallon- och lakritssmak. Hallon var bara att mixa, men lakritssmaken blev desto svårare att få till. Visst skulle det gå att bara pudra de färdiga hallonremmarna med lakritspulver, eller strö över Tyrkisk Peber. Men jag ville få till remmar av två lager, varav ett skulle vara så nära inpå lakritsgodisar som det går. Och när jag såg de färska dadlarna i butiken var svaret självklart. Av dem har jag förut mixat till en kolasås, så varför inte göra den med lakritssmak.

Eftersom den här kolan skulle bli till remmar blev den inte samma konsistens som en kolasås, speciellt inte om den förvaras i kylskåp. Men när den är där lovar jag att alla lakritsälskare i hushållet kommer smyga dit med en sked. Den här lakritskolan är med andra ord god på en sked, som en seg rem, som fyllning till en kaka eller tillsammans med någon annan passande dessert. För att den ska bli till en seg rem krävs dock bra tålamod, eftersom den då måste torka i ugn under åtminstone sex timmar på låg temperatur.

RÅ LAKRITSKOLA

 • 9 färska dadlar
 • 3 msk kokosolja
 • 2 msk rålakritspulver
 • (2–3 nypor salt)
 • Mixa alla ingredienser till en slät kola, och smaka av med salt ifall du är sugen på salmiak.

  Syndigt gott för lakritsälskare!

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *