Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,Medveten konsument,På tallriken,Salt,Sommar,Umami

Varma dagar och kalla rätter

24 jul , 2018, 20.45 mittismeten

 

Till nästa vecka i papperstidningen är det planerat att jag ska skriva en artikel med samma rubrik som ovan. Tanken är att den ska ta upp fördelarna med råkost och grönt på tallriken när hettan slår till. Här kommer en försmak…

Hälsofördelarna är många. Otaligt många. Plus att du inte behöver svettas framför ännu en källa av värme. Men under den senaste tiden har jag träffat många bönder, som nu säger att de balanserar på bristningsgränsen. Många skördar har redan skadats, och kommer inte regnet snart ser det illa ut. Svenska lantbrukarproducenternas centralförbund kom förra veckan med en uppmaning om att vara extra noga med att köpa inhemskt under tider med torka. Våra jordbrukare behöver extra stöd under tider som dessa, och inte bara från staten och EU! För det är tyvärr inte bara guld och gröna skogar som bönderna i dag har att skörda. så ännu en gång: köp inhemskt!

Och laga fast en sallad av vad än säsongen har att erbjuda. Kom bara ihåg saltet så att allt vatten du dricker inte går förlorat! Det här är en sallad med blomkål, jordgubbar, paprika, grönkål osv. Plus en lite udda yoghurtdressing med fisksås, sesamolja och soya. Faktist rätt nam!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *