Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,Bröd,i Finland,Politik,Starkt,Tankar och händelser,Tillbehör,Umami

Tortilla på grillen

16 jul , 2018, 19.56 mittismeten

 

Sitter i skrivande stund och lyssnar till presskonferensen efter mötet mellan Trump och Putin. Eller nu tog det slut. Och dagens middag gav en betydligt bättre eftersmak.

Att se dessa män bredvid varandra ger mig dåliga rysningar. Osams eller sams – det gör ingen skillnad. För att de här två skulle vilja världen väl är för mig en högst trolig osanning. Det har varit mycket skrivande om hur både deras utspel i media är riktat till sina väljare i hemländerna, och att andra världsledare förstår det här, men oavsett är de uttalanden som går emot så gott som allt jag tror på. Att de sedan också i mångt och mycket verkar vara chauvinister – i både nationalistisk och manlig mening – gör att dessa två tillhör min svarta lista. För att inte tala om deras motvilja till den fria pressen!

Så i dag när jag funderade över vad som skulle passa till middag en dag som denna, när man tyvärr missade demonstrationerna i huvudstaden, tänkte jag först på hamburgare. Men så slog det mig att det är väl det sista man ska äta i dag. Allt för att inte hedra den amerikanska presidenten. En rysk rätt skulle inte heller komma på fråga. Så det blev mexikanskt. För här hemma hos är murar endast väggar av fördomar. Och eftersom sommarvärmen fortsätter blev allting tillagat på grillen. För bröden är det bra med en pizzasten, men det går lika bra med en gjutjärnspanna.

TORTILLABRÖD, 16 bröd

 • 500 G mjöl (jag gjorde en blandning av fullkorn, vete och råg)
 • 1,5 DL dinkel mannagryn
 • 1 MSK salt
 • 1 DL olivolja
 • 4,5-5 DL vatten
 • Blanda de torra ingredienserna, och knip med fingrarna in oljan. Arbeta in vattnet, och låt vila i kylen i en halvtimme. Förbered grillen, men lägg inte alldeles för mycket kol så du får en medelvärme. Kavla ut degen till 16 tortillabröd, ha mjöl emellan så att de inte kladdar ihop, och lägg en duk över så de inte torkar. Grilla sedan på pizzasten eller i panna, och vänd när degen börjar få bubblor. Lägg på grillens lock medan brödets första sida tillagas, sp går det snabbare.

  Medan bröden grillades åkte även paprika och majs på vid sidan om. Och när alla bröden var tillagade så stektes köttfärsen (även på grillen i en gjutjärnspanna), vilken smaksattes med chili, spiskummin, kanel, mald koriander, rökt paprika och tomatpuré. I skålarna utanför grillen fanns en tomatsalsa med avokado, en mexikansk ketchup (se nedan), grönsallad, turkisk yoghurt och en squash-sallad (vilken var gjord på hälften grillad och hälften rå squash, och sedan marinerad i olja tillsammans med vitlök, koriander, salt och peppar). Locket på så allt drar till sig så mycket god grillsmak som möjligt!

  Mmm sommar!

  EN SNABB OCH HEMLAGAD KETCHUP
  Koka upp lika delar passerade tomater och tomatpuré, tillsammans med en skvätt matolja. Smaksätt enligt det kök du ska servera. Till exempel i dag var oljan av oliver, och kryddorna var spiskummin, chili, mald koriander, rökt paprika, vitlök och peppar. Istället för salt använde jag fisksås, även om det inte är så starkt förknippat till det mexikanska köket. Låt allt småkoka i en halvtimme, och låt sedan kylas i kylskåp tills servering.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *