Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,Högtider,i Finland,På tallriken,Sött

Memmatårta & raw bärsylt

30 mar , 2018, 10.46 mittismeten

 

Förutom det plastiga pyntet så är påsken underbar. Inte minst memman gör den här helgen värd att firas!

Speciellt när man igen bor nära sina – på det bästa sättet – märkliga kompisar och familjemedlemmar är högtider minst sagt festliga. Hela helgen är fullbokad med allt möjligt, men tänkte hinna dela åtminstone ett påskrecept. Kolla in de föregående inläggen för fler påskiga recept. Då hittar du havrefåfflor (perfekta för påskbrunchen), multikulta lammbullar och en helgrillad kyckling!

Den här memmatårtan kan jag inte uttala mig om den kan falla i smaken även för de som inte tycker om memma. Men skulle tro det! Receptet är från KPO:s medlemstidning. Har bara lagt till lite kryddor och matchade den med raw bärsylt. Nästa gång ska jag byta ut den mörka chokladen, med en som är smaksatt med mint! Istället för att servera med vispad grädde tänkte jag också prova på med endera kokosyoghurt eller kvarggrädde för att göra efterrätten mindre tung.

MEMMATÅRTA

 • 350 g ekologisk och sockerfri memma
 • 100 g mörkchoklad
 • 1 tsk äkta kanel
 • 2 tsk vaniljpulver
 • (1 tsk kardemumma)
 • 5 separerade ägg
 • Smält chokladen över vattenbad, och rör ihop med memman och kryddor. Blanda ner äggulorna. Vispa äggvitorna tills fasta, och vänd ner i smeten. Grädda på 175 grader i 20-30 minuter beroende på önskad kladdighet. Låt vila en kvart innan servering.

  RAW BÄRSYLT
  Du väljer själv vilka bär du använder. Men kom ihåg att olika bär ger ifrån sig olika mängder vätska, så kan hända du behöver anpassa mängden chiafrön. Kaffet ger en lite extra kick. Men den kan du givetvis skippa.

 • 100 g tinade bär
 • 1 msk chiafrön
 • 1 msk kallt och starkt kaffe
 • Valfria kryddor
 • Rör ihop alla ingredienser och låt vila en timme i kylen.

  Här är sylten i förgrunden av två högar bananplättar. I den här versionen finns främst blåbär, men även några lingon.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *