Mat och intryck från en skrivande kock

Högtider,i Finland,På tallriken,Salt,Sött

Inspiration och kokosbollar

8 apr , 2018, 11.17 mittismeten

 

Påsken är slut. Men våren har bara startat. Det har varit en lång vinter så ännu har inte många inhemska våringredienser nått våra butikshyllor. Men det betyder inte att man inte kan börja drömma!

Så här kommer några bilder från vårt påskbord. Lamm givetvis, och några passande sidorätter. Exempelvis en raw lingonsylt – för att frysen är ännu halvfull med sommarens och höstens bärskörd.

Och för den som ännu inte kommit över påskens chokladfrossa så avslutas inlägget med kokosbollar som inte höjer blodsockret till skyarna.

Förrätt. Lättstekt lax med wasabimajonäs, gräslök och fänkål.

Huvudrätt. Lammstek marinerad med bland annat kaffe och rosmarin.

Tillbehör. Hasselbackpotatis, hasselbackmorötter och helstekta lökar. Alla marinerade med örtolja.

Sidorätter. Sallader, fetaost, raw lingonsylt och en sås baserad på havregrädde, karameliserad lök och fettet från lammet. Havregrädde ger såsen en bra konsistens utan att man behöver reda.

KOKOSBOLLAR

  • 50g vegetabilisk fettblandning
  • 0,5 dl druvsocker
  • 1 tsk ÄKTA kanel
  • 1 msk starkt och kallt kaffe
  • 0,5 dl jordnötspulver
  • 0,5 dl kakao
  • 0,25 dl vegetabilisk yoghurt (jag använde soya smaksatt med kokos)
  • 1 msk rom
  • 0,5-1 tsk flingsalt
  • 2,5 dl fint kokosmjöl
  • Vispa fett och socker tills de ”kommit samman”. Vispa sedan ner en ingrediens i taget. Rulla bollarna i kakao, kanel eller jordnötspulver. Eller en blanding av två eller alla av dem.

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *