Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,i Finland,På tallriken,Salt,Sött

Havrevåfflor

25 mar , 2018, 11.46 mittismeten

 

I dag är det vårfrudagen. Eller våffeldagen som man också kan säga. Så här kommer våfflor!

Vaknade i dag och var stolt över hur jag sovit enda till nio. Men så lade jag på nyheterna och blev påmind om att vi i dag byter till sommartid. Vilket betyder att jag igen inte lyckades sova som det vore söndag. För mycket information. Men jag sover helt enkelt inte längre än sju timmar. Men oavsett hur länge – eller kort – man sover så är våfflor alltid ett bra val!

De här är underbart frasiga och kan toppas med både salta och söta tillbehör…

Havrevåfflor, 2-4 portioner

  • 100 g smör
  • 2 ekologiska ägg
  • 1 tsk salt
  • 4 dl havremjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl valfri yoghurt
  • 1 dl havremjölk
  • 1 dl kallt vatten
  • Smält smöret. Vispa ägg och salt i fem minuter tills de fluffat till sig. Blanda mjöl och bakpulver. Sänk hastigheten på vispen och arbeta in mjöl, mjölk och yoghurt. Avsluta med vattnet och det smälta smöret. Jag använde en 100 % vegetabilisk fettblandning. Låt degen vila i åtminstone i kylen en halvtimme.
    Hetta upp våffeljärnet, smörj och grädda våfflorna. Jag brukar ha på ugnen på låg värme för att hålla dem varma, och frasiga tills det är dags att äta. I alla fall jag har inte ännu lyckats hålla vfflor frasiga om man staplar dem i en hög.

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *