Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,i Finland,I skålen,Snacks,Sött

En korvfri kväll med heta bollar

18 feb , 2018, 21.08 mittismeten

 

Korvfri är kodord för ”inga män tillåtna”, och igår var just en sådan kväll. Men inkorporerade några bollar med smak av choklad och chili.

Det var också en sådan kväll då antalet vänner i vardagsrummet överskred det normala. Det är så svårt att hitta kvällar då alla har möjlighet att ses nu när vi stegat in i vuxenvärlden, där helgerna inte längre bara innebar fest.

När jag tänker tillbaka på de senaste två åren kan jag inte förstå hur jag så länge kunnat leva utan de här korvfria samlingarna. Systerskap när det är som bäst är helt enkelt essentiell. Vi ger varandra skratt, några tröstande tårar och framför allt styrka. Och vad är inte bättre att bjuda på då än heta chokladbollar! Och givetvis med lite vuxna smaker av en god rom.

CHOKLADBOLLAR MED CHILI

 • 150 G torkade dadlar
 • 50 G vegetabiliskt smör
 • 1 DL kakao
 • 0,5 DL jordnötspulver
 • 2 MSK kallt och starkt kaffe
 • 2 MSK mörk rom
 • 1 TSK mald kanel
 • 4 DL havregryn
 • 1 TSK flingsalt
 • Torkad chili
 • Låt dadlarna ligga i blöt minst en timme, helst över natten. Mixa alla ingredienser (förutom salt, chili och en dl av havregrynen) i en matberedare till en jämn smet. Minska på hastigheten och lägg i sista dl havregryn och flingsaltet. Mixa ännu en stund men inte så länge att havregrynen hinner bli helt söndermalda. Låt vila i kylen åtminstone en timme så de blir lättare att rulla. Då blir smeten också hårdare eftersom havregrynen sväller.
  Mortla torkad chili (mängd beroende på chilins styrka och hur starka bollar du vill ha) och blanda med kakao. Rulla chokladbollarna i kakao- och chiliblandningen och avnjut!

  4 kommentarer

  1. Dennis skriver:

   Ebba, Du har så rätt: finns inget värre än ”korvgubbar” dvs män.

  2. Helene Blomqvist skriver:

   Vegetabiliskt smör? Vad är det för nonsens? Smör görs på grädde, annars är det margarin. Margarin har ju fått dålig klang, alltså är det bättre att ljuga litet.

   • mittismeten skriver:

    Menar inte att ljuga. Tänker det som ett vegetabiliskt alternativ till smör (inte ett margarin som ibland kan kopplas till massa tillsatser) och därför skrivit så. Men du har helt rätt, ska skriva matfett i fortsättningen!

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *