Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,Bröd,i Finland,På tallriken,Salt

Andra sorters pizzadegar

11 feb , 2018, 12.03 mittismeten

 

Det finns alltid en anledning till att äta pizza. Och därför kommer jag inte att ursäkta mina många inlägg om den här runda och underbara rätten.

Veckans ursäkt är att det i fredags var nationella pizza-dagen i USA. Tillsammans med den här festligheten och strävan att experimentera fram nya recept så blev det pizza både på fredag och lördag.

Enligt mig är en traditionell botten, men med fullkornsmjöl, den bästa pizzagrunden. Men det finns andra goda alternativ. Som till exempel pannbröd. Gör en stor sats, frys ner och vips så har du färdiga bottnar att använda när du slås av pizzabegär.

PANNBRÖD

  • 50 G smält smör
  • 5 DL mjölk
  • 25 G jäst
  • 1 TSK salt
  • 1 MSK agave
  • 1/4 tsk bakpulver
  • 9-10 DL fullkornsmjöl
  • Blanda smält smör och mjölk.Smula ner jästen i en bakmaskin och häll över mjölk- och smörblandningen. Tillsätt salt, agave och bakpulver. Arbeta in mjölet lite i taget. Degen ska vara elastisk men inte för hård. Låt vila 20 minuter.
    Dela degen i 16 bitar och kavla dem till tunna och runda kakor. Grädda i torr gjutjärnspanna på medelvärme i ca 2 minuter per sida. Låt svalna på galler.

    Ända tills i lördags har jag bojkottat den trendiga broccolipizzan. Mest eftersom LCHF-recept ger mig dåliga vibbar. Men så bestämde sig blodsockret at vara högt, efter ännu ett virus, och då gav jag efter. För hellre broccolipizza än ingen pizza alls. Vanligtvis använder man glutenfritt mjöl, men jag tig medelvägen och använde havremjöl.

    BROCOLIPIZZA, 1 portion

  • 100 G broccoli
  • 1 stort ägg
  • 50 G mozzarella
  • Örtsalt
  • 1/2 dl havremjöl
  • Riv broccolin på den finaste sidan av rivjärnet. Jag använde stammen till botten och skivade buketterna tunna till fyllningen. Krama ur vätskan och blanda den med ägget och grovriven mozzarella (jag använde en vegetarisk variant). Smaksätt med örtsalt och arbeta in mjölet. Platta ut degen med hjälp av en sked till en 0,5 cm tjock botten. Grädda på 200 grader tills gyllene, i 15-20 minuter. Toppa med valfri fyllning och lägg tillbaka in i ugnen.

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *