Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,I burken,i Finland,Matindustrin,Matpolitik,Medveten konsument,Sött

Är palmolja djävulens smörja?

4 feb , 2018, 16.52 mittismeten

 

I samtal om matindustrin målar man lätt fan på väggen. En negativ rapport får medial uppmärksamhet, och så har majoriteten dömt ut produkten ifråga. En återkommande bov är palmoljan, men hur dålig är den verkligen?

Kalla mig naiv, men jag tror på att vi konsumenter kan påverka matindustrin. Förändringarna må vara långsammare än de som företag med stora kapital kan skapa, men vår makt är ändå så pass stor att vi också måste ta ett ansvar. Inte minst som de inbitna västerlänningarna de flesta av oss här är och inte måste kämpa för maten på våra bord.

Så när rapporter om produkter som skadar miljön, djurriket och oss människor når allmänheten ska dessa tas på allvar. Men var försiktig med att följa den gemene lynchningen som följer efter dem. För det är lätt hänt att man i media hakar på den negativa sidan av problemet, trots att det i samma stund finns människor som arbetar för en lösning.

Ett bra exempel är palmoljan. I både text och bild har den fördömts som djävulens smörja. Den förstör regnskogar, dödar orangutanger och ger oss människor cancer. Med andra ord inte det första du vill att ska finnas i din köpkorgs innehållsförteckning om du betecknar dig som en medveten konsument. Frågan är bara om det är mest medvetet att bojkotta, eller undersöka alternativen?

Den största delen av världens palmolja utvinns enligt metoder med förödande följder. Varav det största problemet är de kalhyggen de efterlämnar. Regnskogar bränns och skövlas ner för att den kostnadseffektiva oljan ska kunna pressas ur palmens frukter. Något som har satt djupa spår i inte bara växtriket, men även djur har lidit och dött för palmoljan. För att inte tala om rapporterna om barnarbete och slavliknande arbetsförhållanden på odlingarna. Fy och skam till de som stöder något så vedervärdigt. Men vänd inte ännu ryggen till, för loppet är ännu inte vunnet av den onda sidan.

RSPO är organisationen som arbetar för att göra palmodlingar hållbara. Faktum är att palmolja är den vegetabiliska oljan som kräver minst hektar, vatten och bekämpningsmedel. Ur varje hektar kan mer än tre ton olja utvinnas, samma siffra för kokosoljan är 0,7 ton. Det här betyder att om man ersätter palmoljan med en annan så skulle ännu mera odlingsmark krävas. Därför ser bland annat Världsnaturfonden att man hellre arbetar för att stödja RSPO i sitt arbete med hållbara odlingar, istället för att avveckla.

En annan orsak till att inte bojkotta palmoljan är att 40 procent av odlingarna drivs av småföretagare. I Malaysia och Indonesien, där största delen av oljan produceras, skulle därför många familjer drabbas ekonomiskt hårt av en värld utan palmolja. Hittills har RSPO lyckats omvända 20 procent av palmoljeodlingarna till certifierade jordbruk. Men redan om två år hoppas de att alla ska kunna omfattas av deras krav för certifiering.

Huruvida palmoljan är giftig för människan är experterna dock oense om. En del menar att man ska undvika att äta den, medan andra säger att små mängder inte skadar. Man ska också skilja på den raffinerade och den kallpressade, eftersom det är upphettningen som skapar de giftiga ämnena.

Så om du vill kunna benämna dig en medveten konsument, håll koll på dina livsmedel och se till att om de innehåller palmolja så ska den vara certifierad! Eftersom jag inte konsumerar allt för mycket av typiska produkter som har palmolja i sig så är det här inte ett stort problem. Men exempelvis smöret jag använder är 100 procent växtbaserat, och då är palmolja rätt given komponent. Tur då att Becel valt att använda olja från hållbart certifierade odlingar! Dessutom är den ekologisk och passar i både matlagning och bakning.

Och så ett recept för att avsluta med något sött. Går att baka till kex eller till mindre individuella pajbottnar som kan fyllas med valfritt fluff och topping.

KOKOSKEX

 • 100 G vegetabiliskt smör
 • 1 DL erythritolsocker
 • 1 TSK mald kardemumma
 • 1 TSK mald kanel
 • 2 DL kokosmjöl
 • 1 DL havremjöl (kan göras själv genom att mixa havreflingor)
 • 1 TSK bakpulver
 • 3/4 DL valfri yoghurt
 • 1 TSK flingsalt

 • Vispa smör och socker i åtminstone fem minuter tills pösigt, och tillsätt kryddor. Blanda mjölsorterna med bakpulvret och arbeta in i smöret. Tillsätt sedan yoghurt och flingsalt. Jag har använt både naturell yoghurt och soya som var smaksatt med kokos. Båda funkade fint. Rulla till små bollar och platta ut kexen på bakplåtspapper, eller tryck ut fyllningen i en plåt för muffins ifall du vill ha små pajskal. Går att laga både tunna eller tjocka skal. Grädda på 200 grader tills gyllene, cirka 15 minuter. De blir knaprigare när de fått svalna.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *