Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,Medveten konsument,Tankar och händelser

Hemma hos bönderna Norrback

28 feb , 2018, 21.52 mittismeten

 

På en bondgård i Övermark bor Ann-Katrin och Anders Norrback. Huset delar de med dottern Hanna, hunden Linus och katten Sissi. Men deras ägor delas även av en stor flock får och lamm. Och på gården står en biogasbil parkerad och skvallrar om deras sätt att leva.

I, av och med naturen är deras motto. Så när de fullföljde sin dröm om en bondgård på heltid var valet enkelt. De skulle satsa på en självgående och ekologisk gård med både får och grödor. Och det slutade med att de blev så pass självförsörjande att de i dag är delägare i slakteriet, vilket betyder att de är med från lamning till slakt. Allt för att kunna leverera en produkt de kan vara stolta över – direkt till konsumenten.

När jag sitter i deras kök – lyssnar och äter en bit rökt lammkött – slås jag av hur deras inställning till både livet och jobb känns så genuin. De erkänner att det inte alltid är så lätt – tvärtom – men de står fast vid sina principer och försöker njuta av vad deras arbete både ger och tar. Allt medan de försöker skapa något meningsfullt. Monumenten låter de någon annan bygga. Men jag tror att om alla skulle leva i, av och med naturen som de gör – då skulle vi inte behöva några monument för vi skulle vara nöjda utan.

I mina kommande artiklar i tidningen kommer jag fokusera på bönder och jordbrukare som vikit från den konventionella vägen. Norrbro bondgård är först ut. Så håll ögonen öppna! Tills dess kan ni ju kolla in deras hemsida. Där hittar ni förstås också var ni kan köpa deras kött. De kör både till Helsingfors och Österbotten varje vecka!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *