Mat och intryck från en skrivande kock

I burken,i Finland,På tallriken,Salt,Sött

Sena hopkok dagen innan dopparedagen

23 Dec , 2017, 23.48 mittismeten

 

Här kommer några väldigt sena tips till julbordet. Men kanske det inte är för sent. För de här recepten tar inte länge, och butikerna är ju ännu öppna i morgon!

VINBRÄSERAD RÖDKÅL

  • 600 g rödkål
  • 0,5 dl rödvin
  • 3-4 stjärnanis
  • 1 chili (delad)
  • 0,25 dl balsamico
  • 3 cm skalad och skivad ingefära
  • 1 msk farinsocker (eller muscovad)
  • Flingsalt
  • Koka upp rödvinet med balsamico, chili, socker, ingefära och stjärnanis. Lägg i rödkålen och strö över flingsalt. Rödkålen delar du i så stora bitar du önskar. Låt allting småkoka på låg värme i ca 45 minuter under lock. Vänd i bland på rödkålen, och i slutet kan du försöka ta isär bitarna så all rödkål får suga åt sig av såsen. Förvara i kylen i glasburk.

    Sticky dadlar

  • 0,25 dl balsamico
  • 1 msk sirap
  • 0,5 msk soya
  • 1,5 tsk olivolja
  • Svarpeppar
  • 2 stjärnanis
  • Ca 10 färska dadlar
  • Låt allt förutom dadlarna koka upp i en liten kastrull. Jag la även i lite torkad grönkål, men det har knappast alla i skåpet. Lägg ner dadlarna, och låt koka på låg värme i ca 10 minuter tills de blivit ”sticky”. Förvara i glasburk. Passar perfekt till lammet!

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *