Mat och intryck från en skrivande kock

I burken,i Finland,Sött

Vodka- & lingonkola

19 Dec , 2017, 20.34 mittismeten

 

Sockerfria utan att man märker det. Det tål att sägas igen. Marknaden har börjat leverera jäkligt bra sockersubstitut! Här har de smälts samman till en kola med perfekt konsistens och smak. För att inte tala om vodkaångorna och det faktum att de är veganska.

Om du inte just har fibersirap och sukrin gold (finns på fitnesstukku) så går det att byta till andra sötningsalternativ. Exempelvis agave och någon form av socker eller icke socker. Eftersom jag använt ”creamed coconut” (se bild) är smeten från början rätt tjock, och kokningstiden blir betydligt kortare än vanlig kola.

VODKA- & lingonkola, 20 stycken

 • 100 g creamed coconut (2 påsar)
 • 0,5 dl fibersirap
 • 2 msk havremjölk
 • 3 msk sukrin gold
 • 3 msk vegesmör
 • 1 tsk flingsalt
 • 4 cl vodka (plus lite extra till lingona
 • 20 frysta lingon
 • Kolaformar
 • Lägg lingona att dra i en skvätt vodka. Låt alla ingredienser småkoka i 10-15 minuter tills de tjocknat lite ytterligare. Fyll kolaformarna till 3/4 med smeten och toppa med ett lingon. Antal kolor är givetvis beroende på hur stora formarna är. Så ifall de är av den mindre sorten kommer du behöva mera lingon.

  Som att ta bara toppen av kokosmjölksburken.

  Här en variant med lite crunch. Tog bara bort vodkan och lingona, och lade istället i 0,75 dl lätt krossade salta jordnötter.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *