Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,I burken,i Finland,Sött

Sockerfria pepparkakor

17 Dec , 2017, 00.00 mittismeten

 

Har ännu inte lyckats hitta de sockerfria alternativen jag bakade med i Norge förra julen i någon finsk butik. Men så efter lite grävande hittade jag äntligen en webbutik varifrån man kunde beställa Fibersirap och Sukrin gold!

Det var fitnesstukku som i år gav mig en söt jul – utan höga blodsockervärden. Har inte kollat om de har produkterna i själva butiken, men i alla fall kan man beställa från nätet! Givetvis finns det andra sötningsalternativ i vanliga matbutiker, men just fibersirapen är oövervinnelig. Och sukrin gold går nästan att likställas med farinsocker, vilket ger en mera knäckig smak till julbaket.

Liksom pepparkakorna förra december, så är även året pepparkakor gjorda med fullkorn. Men i år valde jag vanligt smör, istället för ett vegetabiliskt. Jag utgick efter ett gammalt recept, som mamma har antecknat i sin receptbok. Jag mortlar kryddorna, istället för att köpa färdigt malda, och mäter inte heller upp hur mycket av dem som åker ner i degen. Men en sak är säker, det är i alla fall mycket mera än receptet säger. Gå på känsla och lukt – och smaka av – så blir det bra.

PEPPARKAKOR 2017

 • 1,5 dl fibersirap
 • 200 g eko smör
 • Nejlila
 • Ingefära
 • Kanel
 • Kardemumma
 • Pomeransskal
 • 2 ägg
 • 300 g sukrin gold
 • 6 dl fullkornsvetemjöl
 • 1 tsk eko matsoda
 • 1 tsk eko bakpulver
 • Låt sirap, smör och kryddor sjuda upp i en panna. Om du är osäker på mängden kryddor du vill ha, börja med lite och smaka av med mera. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och soda. När sirapsblandningen svalnat, rör ner i äggsmeten och tillsätt därefter mjölblandningen. Låt degen vila i kylen över natten. Grädda på 175 grader. Pepparkakorna är mjuka en stund efter att de kommit från ugnen. Låt dem därför svalna på ett galler en längre stund än vanliga pepparkakor.

  Originalreceptet.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *