Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,i Finland,Politik,Samhälle,Sött,Tankar och händelser

Självständighet och en kalvdans

10 Dec , 2017, 17.03 mittismeten

 

Dagar som sjätte december är till för att minnas och hedra de som format vårt land. Men för att hedra kan vi inte bara minnas hjältarna och hjältinnorna som gav oss vår självständighet. Vi måste också ta hand om deras arv.

I skrivande stund har jag just tittat på utdelningen av Nobels fredspris. I nästan en timme har jag och mamma suttit med tårar i ögona medan tre talare har med kraft i rösten proklamerat idiotin och hotet bakom kärnvapen.

Internationella antikärnvapenkampanjen ICAN vann i år Nobels fredspris. De vill genom en konvention förbjuda kärnvapen, och hittills har 122 stater röstat för ”Det humanitära löftet”. Finland är inte ett av dem. Inte heller Norge, där priset i dag delades ut.

I samband med självständighetsfirandet har vi fått ta del av historier från alla de – inte så lång borta – krigen som Finland genomlidit. Krig som skulle leda till fred och frihet. Men när Finland i dag får chansen att skriva under ett avtal om att förbjuda den mest avskyvärda uppfinningen så vågar man inte ens ta upp pennan.

Vår värld ser inte ut som den gjorde för hundra eller sjuttio år sedan. Så även krigen. Det handlar inte längre om att stå vid gränsen och försvara sitt land. Istället har världen fått fler och fler vapen som inte bryr sig om fronter eller barrikader. De hotar oss alla och därför borde vi alla också samarbeta för att utrota dem.

När Finland fortsätter att rösta blankt i nya avtal om avveckling av kärnvapen anser jag att man också väljer att inte hedra Finlands historia. De hjältar och hjältinnor som givit oss vår fred förjänar att vi fortsätter att arbeta för den. Även om Finland erkänner kärnvapnets roll i säkerhetspolitiken som en oroväckande trend, och att man borde främja en avveckling, så valde man i år att inte ens delta i förhandlingarna om ett nytt avtal inom FN.

ICAN har därför gett Finland en gul prick i deras register över hur länder ställer sig till kärnvapnets framtid. När jag bott i andra länder har jag stolt reklamerat den finska sisun. Men i dag tvivlar jag.

Skärmdump från den animerade filmsnutten av Setsuko Thurlows tal i New York 7 juli. Talet är en kortare version av det hon höll i dag vid utdelningen av fredspriset.

Om du missade prisutdelningen kan man härlyssna på Setsuko Thurlows tal, som hon höll när 122 länder röstade för konventionen 7 juli i år i New York.

Och så ett gammal recept för att hedra vår kultur och traditioner… En kalvdans!

Går också att serveras med vispad grädde ;D.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *