Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,Tankar och händelser

När julen är påväg

3 Dec , 2017, 17.44 mittismeten

 

Bästa månaden har just börjat. Julmånaden. Varje dag bygger upp för ultimata myset och firandet. Och i år är december ännu mera extravagant när Finland fyller hundra. Tänd alla ljus och fram med alla tallrikar, skålar och kakburkar. Nu ska det njutas!

För de som tycker om att hitta orsaker till att lyxa till det är december något av dröm. Bara att stiga upp på morgonen och tända ljusstaken väcker min julspänning. En tråkig vardag kan lösas med några enkla ord… ”ja, men det är …”, och så avslutar man med dagens datum och vips har man något att fira. Bara för att varje dag närmare jul är en fest av något slag.

I dag sa min syster att det är svårt att julkänslorna lite svalnar när man blir vuxen. Men egentligen är ju december 31 dagar av alibi för att vara barnslig. För att inte tala om alla ursäkter att laga och äta massa gott.

Jag är väl medveten om att julen för en del kan vara en tung tid. Speciellt eftersom dennhär tiden kan vara en konstant påminnelse av hur ensam man är. Systers man bjöd mig igår till dem på lillajulsmiddag. Jag hade ställt mig in på att ligga ensam hemma och äta diabetesgodis. Men så påminde Steffi mig om att jag är en del av familjen. Visst skulle det vara kul med en partner att dela högtider med, men jävlar man kan inte alltid få allt. Har ju iaf nästan allt. I år ska jag därför göra allt för att vara en glad singel och njuta av det bästa som finns – julen!

Ska även försöka fylla bloggen med recept för nedräkningen till 24 december. Ikväll har jag dock en artikel att skriva så det får räcka med lite inspiration inför kommande glöggbjudningar och decemberfester…

Friterade dadlar rullade i bacon, och serverade med getost, hackad färsk basilika och balsamico. Perfekt till fördrinken!

Lättrökt lax med sikrom, pepparrotskräm och snabbpicklade äppelbitar. Jäkligt god förrätt! Tack Steffi!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *