Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,Bröd,I burken,På tallriken,Salt

Snabba tortillabröd i ugnen

26 Nov , 2017, 13.57 mittismeten

 

De populära grynostplättarna har kanske passerat sina dagar i rampljuset, men i mitt kök är de ännu heta. De har bara omformats och fått en ny roll.

Först fick de bli till ugnspannkaka. Både med söta och salta tillbehör. Men när jag märkte att ägg, grynost och fiberhusk blir till en rätt stabil kaka i ugnen. Så då prövade jag att göra stora runda plättar, likt tortillabröd. Visst är de inte det samma, men de fyller samma funktion och går mycket snabbara att laga.

Ingredienserna är de samma som plättarna. 100 gram grynost, 1 ägg, 2 tsk fiberhusk och 0,5 tsk salt per portion. Ibland smaksätter jag ”brödet” med örtsalt eller andra kryddor beroende på vad fyllningen ska vara. Sedan är det bara att mixa, smäta ut till två runda och tunna kakor på bakplåtspapper och grädda på 200 grader tills de fått färg. Öppna ugnen och låt dem sedan vila någon minut i eftervärmen.

Har hittills hunnit med två varianter…

En med pulled havre. Vilket jag stekte upp med chili, vitlök och rödlök. Lade sedan en skvätt vatten i pannan så havren får en saftigare konsistens, och därefter tomatsås. Smaksatte den heta såsen med hickorysalt, spiskummin, paprikapulver och mald koriander.

. Före såsen åkte på brödet lade jag bredbar getost, och toppade sedan med sallad, avokade och färsk koriander.

Och till lunch en med tonfisk, feta och avokade. På brödet bred jag kvarg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *