Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På resa,Tankar och händelser

Helsingfors i mitt hjärta

19 Nov , 2017, 22.58 mittismeten

 

Kom just hem från en helg med kompisarna i Helsingfors, och allting smakade lika bra som när jag lämnade staden för två år sedan. Bara att åka ner med rulltrappan vid Sörnäs metro gav känslor av både trygghet och spänning.

För det är vid Sörnäs man helst stiger av metron, spårvagnen eller bussen. Då är man bara några steg från Kallio, där allt nytt och gammalt smälter ihop. Vi började lördagen här, med brunch på Sandro, och åkte tillbaka på kvällen för bowling och en barrunda.

Restaurangvalet Sandro är i min kokbok ett klart val. Hit har man åkt på dejt, när kompisar varit på besök och nu också när man själv är gästen. Där jobbar många nationaliteter tillsammans, och på tallriken hamnar mat som både doftar och smakar till den grad att man verkligen kunde befinna sig i Mellanöstern. Bara rörorna får min matinspiration att koka över. För att inte tala om deras falafel!

Inte konstigt att tallriken fylldes till gränsen!

En total matkoma lamslog oss, eftersom det på buffén inte fanns mycket som man ville lämna bort från tallriken. Men efter att kaffet satt sig magen tog det inte länge för maten att göra det samma. För med smaker från mellanöstern kan man skippa de tunga rätterna, utan att tumma på det goda.

Men efter en sväng till en pop-up loppis bestämde vi oss ändå för att åka hem och bara umgås. Speciellt när vi sällan lyckas befinna oss i samma stad. Så då njöt vi en stund av att bara vara innan vi drog tillbaka till Kallio för Fun-bowling. Där fanns bara öl och Cato Negro vin, så efter att vi tömt varandra på tävlingsnerver stack vi in till SoiSoi. Och oj vilka burgare! Äntligen någon som förstått att ruisbröd är det bästa hamburgarbrödet. Sedan kunde man inte heller klaga på innehållet, och inte heller på de knapriga batatchipsen. Runt hörnet väntade sedan Iltakoulu på vårt mätta, men ännu smått törstiga, gäng.

I dag vaknade vi i gänget som inte har en bebi i magen med en smärre krapula. Och då är det bra att befinna sig i huvustaden, med Fafa’s i varje stadsdel. Så vi valde igen att fylla magen med mat från mellanöster. Men den här gången i form av snabbmat. Inte heller den här gången svek Fafa’s, utan gav goda pitan fyllda med hummus, falafel, tabbouleh och mycket mycket mer mumsigt.

Mmm gott!

Så Helsingfors vi syns snart igen. Och då lovar jag se ännu mera av dig.

Men bäst var ändå de här grymma kvinnorna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *