Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt,Tankar och händelser

En gryta inför kalla dagar

12 Nov , 2017, 18.00 mittismeten

 

Farsdagar, och dylika festligheter, är perfekta tillfällen för att experimentera nya gryträtter. Speciellt nu när många av dygnens timmar är mörka är det mysigt att samlas runt en värmande gryta. Så dyk ner i höstens skörd av massa smakrika rotfrukter och svampar – och ta fram sleven. För nu ska det tändas ljus och mörkret ska bara bli en orsak för extra värme och närhet.

Vikarierar fram till julen på ett dagis, och i fredags kröp vi upp i soffan med några filtar och läste en bok som hette ”Trollskogen. Den magiska trollsoppan”. Där skulle trollen tillsammans tillaga en magisk soppa för att kunna hålla sig starka och varma genom hela vintern. Och det som gjorde soppan magisk var att alla trollen skulle lägga i en valfri ingrediens i soppkastrullen, som dinglade över den öppna elden. Tillsammans är vi starka var bokens röda tråd.

Och samma sak sjöng de på Ritz igår. Jag, mamma och pappa firade farsdag en kväll för tidigt med att lyssna på musik av Santana, framfört av ett stort band med musiker från Vasatrakten. Kontentan i Santanas låttexter är kärlek, jämlikhet och hur vi är starkare tillsammans. Det här är vad jag ibland hittar genom matlagning. Att tillaga och dela något värmande och gott tillsammans. Visst är det ibland skönt att äta ensam, men oftast är det något man förknippar med fler tallrikar än en. Och ser man på bilder som återger en familjemiddag är det ganska ofta en gryta som står mitt på bordet. Grytan med en stor slev är i alla fall för mig en symbol för gemenskap.

I dag var det pappas dag, och då åkte kött ner i grytan. Resultatet blev en rätt som gjorde att grytan sedan snabbt gapade tomt.

Senhöstens gryta

 • 800 g högrev
 • 2 dl vatten
 • Salt och peppar
 • 1,5 dl torkade kantareller
 • 1 paket bacon
 • 1 burk tomatkross med hela körsbärstomater
 • 0,5 msk torkad vitlökskross
 • 4 morötter delad i ”grytbitar”
 • 1 purjolök delad i ”grytbitar”
 • 1 dl grädde
 • 2 dl havregrädde
 • Herbamare och svartpeppar
 • Tärna köttet och bryn i en gryta med smör. Peppra, salta och tillsätt vattnet. Låt sjuda i en timme med lock. Koka upp vatten och blötlägg de torkade svamparna. Stek bacon knaprigt och lägg i grytan. Häll bort överflödigt fett och stek svamparna i samma panna. Lägg dem också i grytan, tillsammans med vattnet de legat i, tomatkrossen, purjon, morötterna och vitlöken. Låt puttra i femton minuter innan du häller i grädden. Koka upp och smaka av med örtsalt och peppar. Grytan räcker till cirka sju personer. Servera tillsammans med tillbehör enligt säsong och humör.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *