Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,I burken,i Finland,Snacks,Sött

Vänner och kaffe med dopp

6 Nov , 2017, 17.46 mittismeten

 
  Omsorgsfullt paketerat i ett mjölkpaket kom en vän med ett ekollon till inflyttningspresent. Dess rot låg och vilade i en liten glasflaska med texten ”Skapelsen av tusen skogar”.

  Citatet är skrivet av Ralph Waldo Emerson, författare och filosof på 1800-talet från Massachusetts. Förutom sin samling med böcker och kloka citat fick han människor att förstå betydelsen av bandet mellan oss och naturen. Och ett av de kloka citaten kom innanför min dörr i lördags. Skapelsen av tusen skogar finns i ett enda ekollon.

  Kanske en av de bästa inflyttningspresenterna man kan få! Kloka Axo gav ett ekollon, som får bo hemma i lägenheten tills jag hittar ett ställe där jag tänker slå mig ner. Eller bara en väldigt fin plats som förtjänar en fin ek. För det mesta börjar det med något smått, för att sedan växa till något betydelsefullt. I alla fall mitt ekollon har den betydelsen. Lika mycket som betydelsen bakom Emersons citat. Vi måste lära oss ta hand om det lilla, så att skogarna får froda.

  Och när kompisar kommer med de bästa gåvorna är det bra att ha något att bjuda på…

  HAVREKEX

 1. 75 g vegetabiliskt smör
 2. 1 tsk kanel
 3. 1 tsk kardemumma
 4. (1 krmvitpeppar och 1,5 tsk mald ingefära)
 5. 3 dl havreflingor
 6. 2 msk valfritt sötningsmedel (eller en halv banan
 7. 0,5 dl havremjölk
 8. 0,5 tsk flingsalt
 9. Smält smöret med kryddorna. Mixa hälften av havret till ett fint mjöl. Blanda de återstående flingorna med mjölet, salt och sötningsmedlet. Rör ner smöret och havremjölken, och klicka ut degen på ett bakplåtspappret. Platta ut med en gaffel och grädda ca 15 minuter på 200 grader tills gyllene. Avnjut med en kopp kaffe, en klick kvarg och en sked plommonsylt.

  KRYDDIG PLOMMONSYLT

 10. 5 dl färska plommon
 11. 1 äppel
 12. 1 msk valfritt sötningsmedel
 13. 2 tsk kanel
 14. 1 tsk kardemumma
 15. 1 tsk mald nejlika
 16. Låt alla ingredienser småkoka med 1/5 dl vatten tills plommonköttet lossnat från kärnan. Cirka 20 minuter. Plocka bort kärnorna och mixa till en sylt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *