Efter 50 dagar tillbaka i Finland kan jag konstatera en sak med hundra procentig säkerhet. Jag har saknat hem. Och därför har produkter med finskt ursprung konsumerats i överflöd. Men det här har inte uteslutit de utländska smakerna.
Ingredienserna i mitt kök den här veckan har främst hämtats från moffas och mammas trädgård, reko-marknaden och i dag ända från skogen på Bergö. Men emellanåt måste man åka till butiken, och då har jag mest kollat in vad som erbjuds sista öppningstimmen. Nämligen när trettio procents avdrag i kassan förvandlas till sextio procent.
En kväll hade de klistrat ”rea-lappar” på flera förpackningar pulled havre. En vara som jag hört om, men totalt missat under åren utomlands. Tog därför flera förpackningar och lade i frysen. Eftersom de var smaksatta med ingefära, och i kylen fanns en burk tahini, valde jag att göra en lite mindre traditionell rätt av de trattkantareller som fyndades i Bergös skogar. Så kvällens middag blev…
HET TOMATSÅS MED PULLED HAVRE OCH SVAMPWOK
Fräs chili, vitlök och lök i lite matolja. Tillsätt pulled havre och därefter tomatkrossen. Smaka av salt och peppar. Tillsätt rien färsk ingefära ifall du tycker ingefäran inte framträder tillräckligt. Låt småkoka medan du gör woken.
Fräs svampen tills vätskan kokat bort. Tillsätt därefter smör eller olja. Låt plattan vara på rätt hög värma och tillsätt grönsakerna. Stek snabbt och smaksätt med favoritörtsaltet och vitpeppar.
Och så lite bilder från svampskogen i dag, som jag blev introducerad för av bästaste Bergöbon Emelie Nyman!