Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,På tallriken,Salt

Älskade gjutjärn och en ugnsomelett

15 okt , 2017, 22.05 mittismeten

 

Vi har alla materiella saker som får lite extra kärlek. Lite som när man var barn och favoriserade ett mjukisdjur tills det var mera än bara tyg och stoppning. För mig är det här gjutjärnspannorna i köksskåpet.

Med åren har de blivit allt fler. Och de har alla köpts från diverse loppisar. För det man kan veta med säkerhet är att gjutjärnspannor håller för livet ifall man följer de enkla skötselråden.

Skulle de här kökshjältarna inte vara så jävligt tunga så skulle de ha fått följa med mig till både Tjeckien och Norge. Visst dunkade några ner i väskan, men nu är jag äntligen återförenad med hela samlingen. Stekpannan, lilla och stora grytan, grillpannan och plättpannan.

Återföreningen har resulterat i säkert några hundra bananplättar och flera olika grytor. Hur har jag någonsin klarat mig ett år utan den stekyta bara gjutjärnspannor kan ge.

Vill inte vara den som dömer, men varför finns det ens teflon? Den är ömtålig, miljömässigt helt värdelös och ibland även en hälsofara. För den väldigt känsliga kan gjutjärn ge en viss bismak av järn, speciellt vid kokning av såser med syra, men är det inte bättre än giftiga partiklar och gaser? Och så finns det ju givetvis andra pannor och kastruller att välja mellan ifall dina smaklökar verkligen inte går ihop med gjutjärnet.

När teflonpannan skadas lossnar små bitar av beläggningen, vilken är gjord av kol och fluormolekyler. Ifall gjutjärnspannan får rostfläckar, släpps bara järn ut i maten, vilket kanske ger en bismak men annars bara är nyttigt.

Ta hand om ditt gjutjärn
Trots vad man brukar säga så är det ingen katastrof ifall man använder diskmedel i en gjutjärnspanna. Man ska inte överdriva användningen, men den går inte sönder. Det man inte får göra är att lämna länge i vatten. Torka direkt efter rengöringen, och om du känner att vissa smaker lämnar kvar i pannan så låt den stå fylld med grovsalt över natten.
Det är även bra att torka pannan med hushållspapper, som man doppat i matolja. På så sätt tar du hand om pannans naturliga ”non-stick”yta. Ifall du ändå tycker maten fastnar i botten kan det hända att du inte låtit pannan upphättas tillräckligt innan du börjat steka.

En annan bra sak är att gjutjärnspannan kan gå från plattan till ugnen, och tvärtom. Här har jag lagat ugnsomelett genom att först fräsa lite lök och vitlök med olika färska örter. Sedan vispade jag ihop några ägg med kryddor, hällde i pannan, toppade med grönkål, tomat och ost. Sedan lades den i ugnen några minuter på 200 grader tills den inte längre rörde på sig. Minuterna beror på antal ägg och storlek på pannan. Om den inte ska serveras direkt så kom ihåg att dme fortsätter att tillagas efter att man tagit den ur ugnen, eftersom gjutjärnet håller värmen så bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *