Mat och intryck från en skrivande kock

i Finland,I skålen,Salt,Snacks,Sött

Snacks från det bruna årtiondet

4 okt , 2017, 19.42 mittismeten

 

Har just skrivit färdigt en artikel till HBL om maten på 70–talet. Ett årtionde som kanske inte fått mycket kulinariskt beröm, men oj så kul artikeln var att skriva.

Man brukar tala om ett brunt årtionde. En färg som inte får många att hoppa i taket, men jag tror att den uppstod av ambitiösa försök att kombinera känt med okänt. Lite som när man blandade färger på dagis och allting bara blev brunt. Kunnandet kunde helt enkelt inte mäta sig med kreativiteten.

För på 70–talet var man inspirerad av de nya smakerna från andra länder som då började dyka upp på butikshyllan. Man plockade matkorgen full med de saker man alltid handlat, men toppade den med nya exotiska frukter, produkter och kryddor. Mamma har exempelvis berättat om de spännande soyabiffarna. De kanske inte höll måttet, men man var glad ändå bara för att det var något nytt. Eller ta skinka och ananas – den kombon uppstod under det smått flippade 70–talet.

För att inte tala om en kycklinggratäng som gratinerades med banan, och sedan salta nötter ovanpå. Alla vet vad jag talar om. Nämligen Flygande Jakob. Originalreceptet publicerades för första gången i Allt om Mat år 1976, och namnet kommer från att upphovsmannen Jacobsson helt enkelt arbetade med godsspedition per flyg.

Tänkte inte återberätta hela artikeln. Den får ni läsa senare. Kan meddela när den finns i tidningen och på hbl.fi. Men tänkte ändå dela med mig av en teaser i form av en bit från min version av den kanske mest kända 70–tals rätten. Jag har rört om i grytan, och lagt nötterna i såsen för att sedan toppa med…

BANANCHIPS

Ta så många bananer du vill bli av med, och skiva tunt. Om de är allt för mogna kan det här bli smått knepigt men det går. Skiva på tvären för att få större chips. Strö på lite salt och låt torka i ugnen på 100 grader i två timmar. Har sett att man i andra recept sprayat på citronjuice, antagligen just för att förhindra den bruna färgen, men jag tog salt istället och det resulterade nästan i en känsla av salta jordnötter. Du kan även skippa saltet, eller bli 70–tals galen och köra en helt ny kombo. Varför inte lite curry?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *