Mat och intryck från en skrivande kock

Okategoriserade

Superfröet som kom till Finland

24 sep , 2017, 22.14 mittismeten

 

Inkarikets tack för deras starka ställning quinoa har gjort intryck runt hela världen. I alla fall i de delar av världen vi har lyxen att kunna måna oss om vad vi äter. Den här grödan innehåller nämligen massa protein och fibrer.

I Sydamerika växer den här supergrödan fritt, och för fyra år sedan lyckades man efter flera försök även att få den att gro i Åbo. Väldigt goda nyheter enligt min mening eftersom jag försöker undvika all ”supermat” som varit tvungen att transporteras långa vägar. Speciellt när vi i Finland har många både nyttiga och goda alternativ. Men ibland vill man svepas iväg med nya produkter, och då är det bra när Finland har så innovativa jordbrukare.

Så applåder till de jordbrukare som gjorde Finland till första landet i Norden med egen quinoa. Kanske vi blir så starka och välnärda som inkafolket. Men nu skippar vi hälsosnacket och talar smak istället. Quinoa påminner om solrosfrön, men smakar även lite helkorn och vete. För att sammanfatta smaken kunde man säga sötma, som sedan rundas med lite beska.

Supergrödan kan användas som substitut till ris, bulgur eller liknande. Men var förberedd på en mera grötig konsistens. Det här gör att den passar bra till hemlagad sushi (klicka här för recept från det blåa köket).

Själv har jag tyckt om att rulla diverse vegeteriska bullar och biffar. Det står på förpackningen att du ska skölja fröna innan kokning. Men det här är endast för den bittra smaken som kan framkomma. Inget farligt med andra ord. Så när det ska stekas eller friteras kan man bra innan rulla i torr quinoa. Det här lagade jag härom dagen…

RÖDBETS- OCH MOROTSBIFFAR MED QUINOA, 4 portioner

 • 250 G rödbetor
 • 250 G morot
 • (2 klyftor vitlök
 • 170 G vita bönor
 • 0,75 DL havremjöl (eller mortla havregryn till mjöl)
 • 2 MSK olivolja
 • Några kvistar färsk rosmarin och timjan
 • Salt & peppar
 • 1 normalstor zucchini
 • 150 G getost med skal
 • Skala och riv hälften av rödbetorna. Ställ åt sidan. Koka resten av rödbetorna och alla morötter hela tills de är mjuka. Mixa alla ingredienser (förutom de rivna betorna) i en matberedare. Rör ner de rivna rödbetorna och smaka av med salt och peppar. Forma till 8 runda biffar. Vänd dem i quinoa och stek i vegetabilisk olja tills de har en krispig yta. Skär 4 rätt tjocka runda bitar av zucchinin (flera ifall den är smal), och stek tills de fått färg och mjuknat. Lägg dem på hälften av biffarna och fördela getosten ovanpå. Lägg resten av biffarna ovanpå och stek i ugnen 15 minuter på 200 grader varmluft.
  Servera exempelvis med en grönkål– och rucolasallad som du toppar med frö och nötter. En marinad som passar bra gör du snabbt med olivolja, citron, honung, och salt.

  Egentligen går det att para ihop quinoa med det mest…

  Råkade koka sänder lite quinoa när jag glömde att den låg och bubblade under ångkorgen. Så den fick mosas ihop med avokado, persilja, citron, salt och olivolja. På så sätt fick vi en avokadoröra med lite tuggmotstånd.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *