Borta bra men hemma bäst. Speciellt när det där hemma finns gamla receptsamlingar att gräva igenom. Ni vet sådana vars bläck suddats ut – av diverse spillningar – och bladen hänger på den sista tråden.
Den här blåbärspajen är just från en sådan. Och när jag frågade mamma om dess ursprung var svaret något i stil med att den här har alla alltid bakat. Moster Susanne och hela tjocka släkten.
Och gud vad den är god! I dag försökte jag göra en sockervänlig variant, och den blev mumsig den med. Men lägger här ut båda alternativen. Sötningsmedlet jag använde var erytritol, som kan köpas i Life-butiker.
PAJ MED GRÄDDFIL
BOTTEN
Kör allt i en matberedare och tryck ut i en pajform. Grädda tills gyllene på 200 grader varmluft.
FYLLNING
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt valfri krydda och rör därefter ner gräddfilen. Häll i pajskalet, toppa med valfria bär (blåbär är bäst) och grädda ytterligare ca 25 minuter tills gyllene.
Det ser fantastiskt ut! Tror du att man kan ha en moka/kaffe för att balansera ut sötman?