Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,i Finland,Sött

Paj med okänt ursprung

15 aug , 2017, 22.19 mittismeten

 

Borta bra men hemma bäst. Speciellt när det där hemma finns gamla receptsamlingar att gräva igenom. Ni vet sådana vars bläck suddats ut – av diverse spillningar – och bladen hänger på den sista tråden.

Den här blåbärspajen är just från en sådan. Och när jag frågade mamma om dess ursprung var svaret något i stil med att den här har alla alltid bakat. Moster Susanne och hela tjocka släkten.

Och gud vad den är god! I dag försökte jag göra en sockervänlig variant, och den blev mumsig den med. Men lägger här ut båda alternativen. Sötningsmedlet jag använde var erytritol, som kan köpas i Life-butiker.

PAJ MED GRÄDDFIL

BOTTEN

  • 150 G smör (animaliskt/vegetariskt)
  • 1 DL socker (eller: erytritol)
  • 1 ägg
  • 3 DL vetemjöl (eller: 2 DL kokosmjöl och 1 DL spelt)
  • 1 tsk bakpulver
  • Kör allt i en matberedare och tryck ut i en pajform. Grädda tills gyllene på 200 grader varmluft.

    FYLLNING

  • 1/2 DL socker (eller: erytritol)
  • 1 ägg
  • 2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk kardemumma
  • 2 DL gräddfil
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt valfri krydda och rör därefter ner gräddfilen. Häll i pajskalet, toppa med valfria bär (blåbär är bäst) och grädda ytterligare ca 25 minuter tills gyllene.

    En kommentar

    1. Det ser fantastiskt ut! Tror du att man kan ha en moka/kaffe för att balansera ut sötman?

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *