Mat och intryck från en skrivande kock

Bakat,i Norge,På tallriken,Sött

Söta och ljudlösa smaker

7 aug , 2017, 00.25 mittismeten

 

Sedan början av året har jag skrivit om Finlands mathistoria under våra hundra år som självständiga. Senaste artikeln jag färdigställde var om 50- och 60-talet. Två århundranden som båda var smockfulla med framåtanda och innovation. Just radiokakan är ett ypperligt exempel på hur mathistoria kan berätta om så mycket mera än vad som råkade hamna på våra tallrikar…l

Minns ännu hur jag som liten bläddrade igenom sju sorters kakor. Och radiokakan var en av de som stod ut ur boken, sett från ett barns ögon. Historien bakom den är enkel. Efter middagen när familjen skulle sätta sig i vardagsrummet och lyssna på radio så ville ha man ha något smått och gott att mumsa på. Men tuggläten var inte önskvärda och voilá så kom man på radiokakan. Nu hade man något gott – och kunde utan störningar lyssna på ljudet från radion.

Radiokaka med björksocker och havrekex

Min radiokaka skapar inte heller något knaster, men till skillnad från i Sju Sorters Kakor är min lite snällare mot blodsockret.

Havrekex:

 • 5 dl havreflingor
 • 75 g rumstempererat smör (animalisk eller vegetabilisk)
 • 2 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk salt
 • 2 msk sukrin/sötin (eller vilket socker du har hemma)
 • 1/2 dl yoghurt (anmalisk eller vegetabilisk)
 • Rosta havret gyllene och mal det till ett mjöl i en mixer. Knip ihop mjölet med smöret och tillsätt socker och salt. Rör i yoghurten och låt degen vila i kylen medan ugnen blir varm. Klicka ut på bakplåtspapper till runda kex, ca 1 cm tjocka. Grädda på 175 grader varmluft i ungefär åtta minuter.

  Radiosmeten:

 • 150 g kokosfett (i det här receptet användes en fettblandning med kokos, shea och raps)
 • 150 g ekologisk mörk choklad
 • 2 ekologiska ägg
 • 1/2 dl björksocker
 • 1/2 dl ekologisk kakao
 • Smält fettet med chokladen. Vispa ägg med socker och kakao över vattenbad tills sockret ”försvunnit”, ca två minuter. Ta sedan från värmen och vispa pösigt. Ha tålamod och vispa flera minuter för att få bästa konsistens.
  Klä en 35×20 cm form med bakplåtspapper. Varva smeten med kexen och låt stå några timmar i kylen innan servering. Skopa eller skär i kakskivor.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *