Mat och intryck från en skrivande kock

i Norge,På tallriken,Salt

Vegetariskt fredagsmys

13 maj , 2017, 01.06 mittismeten

 

Det är smått motsägelsefullt att inkludera mys och bönor i samma mening. För vi vet alla vad bönor brukar mynna ut i. Men om vi bortser från oönskade bieffekter är den här rätten full av mys och fredagssmaker.

GETSOSTFYLLDA TOMATER MED AUBERGINEOMSLAG OCH HETA BÖNOR, 2 portioner

 • 1 burk blandade bönor
 • 1/3 habanero
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 msk chipotlesenap (investera i en god och het senap inför sommarens grill, eller gör en egen)
 • Spiskummin
 • Salt
 • Finhacka habaneron, och stek den med bönorna och lite olivolja. Blanda i resten av ingredienserna och lägg till en skvätt vatten. Smaksätt med spiskummin och salt och låt puttra på svag värme.

 • 2 tomater
 • Getost
 • Svartpeppar
 • Aubergine
 • Vitlökspuré
 • Salt
 • Rep som tål värme
 • Skär bort toppen på tomaten, och gröp ur innehållet (som du kan lägga till i bönröran). Peppra insidan och fyll dem med getost. Skär tunna skivor av auberginen, så många nog att täcka tomaterna. Pensla dem med vitlökspuré. Jag använde en baserad på ramslök. Men eftersom den inte finns i Finland kan du istället mixa ihop vitlök, persilja, rapsolja och lite salt till en oljig puré. Snöra tomaterna som paket, salta och stek i panna eller ugn tills gyllene.
  Servera med sallad och bönröran.

  I ugnen får du en mera genomstekt tomat, medan i pappan får du finare yta på auberginen. Har du tid kan du givetvis kombinera. Fräs alla sidorna då snabbt över hög värme i pannan, tills den fått färg. Klipp bort banden ifall du är osäker på att de klarar värmen i ugnen, och låt dem ligga i ugnen ca 7 minuter på 150 grader. Jag lät tomaterna helt enkelt ligga under lock på eftervärmen i stekpannan. Osten var då inte varm helt igenom, men det var gott hur som helst!

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *